Na tečaju u Pragu “UDL: Universal Design for Learning – a holistic approach”, sudjelovala nastavnica IOŠ Virovitica Silvija Pošta

Nastavnica Engleskog jezika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, Silvija Pošta, sudjelovala je na tečaju u Pragu “UDL: Universal Design for Learning – a holistic approach” (“Univerzalni dizajn za učenje – holistički pristup”), od 8. do 12. travnja u sklopu Erasmus+ KA1 projekta “Smanjivanje ranog napuštanja škole i stvaranje odgovarajuće razredne klime” koji se provodi u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica kao jedan od ciljeva Erasmus+ akreditacije za područje odgoja i općeg obrazovanja.

Tečaj je organizirao ITC (International Training Centre) iz Praga koji pripada češkom Ministarstvu obrazovanja te koji, osim Erasmus+ tečajeva, organizira tečajeve i nastavnicima iz cijele Češke od 1996. godine. Na tečaju je, uz nastavnicu Poštu iz Hrvatske, sudjelovalo ukupno 24 nastavnika iz Švedske, Španjolske, Portugala, Rumunjske, Italije, Danske i Cipra. Predavačica i voditeljica tečaja bila je Smriti Vasistha, a tečaj je vođen na engleskom jeziku.

Tečaj je pružio uvid u razumijevanje principa UDL-a i njegove primjene u učionici. UDL omogućava iskustvo različitih potreba učenja. Nakon određivanja ishoda učenja, UDL sat treba početi planirati sa mišlju na poteškoće, treba očekivati različitost učenika i kako pridobiti njihovu pažnju (engagement).

U drugom koraku nastavnik treba isplanirati kako prezentirati gradivo uzimajući u obzir UDL tj. davajući različite mogućnosti obrade gradiva. U trećem koraku učenici prezentiraju gradivo kroz akciju i izraz, sami birajući jedan od ponuđenih načina kako će predstaviti naučeno. Time se stvara inkluzivno okruženje u kojem svaki učenik postaje stručnjak u učenju i zadovoljava svoje potrebe učenja. Nastavnik se može poslije koristiti IKT-om za provjeru usvojenosti gradiva u obliku kvizova, online radnih listića i slično.

Na tečaju su nastavnici kroz radionice iskustveno prošli različite načine predstavljanja gradiva koristeći aplikacije i stranice kao što su naturalreaders.com za mijenjanje teksta u govor, edpuzzle.com za stvaranje interaktivnih videa sa zadacima, app.magicschool.ai za stvaranje materijala za nastavu na temelju umjetne inteligencije i sl.

Primjenom načela UDL u nastavi stvaraju se privlačna i dostupna iskustva učenja za sve učenike. Više o UDL-u se može naći na stranici udlguidelines.cast.org.

Tečaj je, osim novostečenih saznanja, omogućio razvoj jezičnih vještina, kako engleskog, tako i drugih europskih jezika. Polaznici su imali mogućnost izmijeniti svoja iskustva vezana za pojedine obrazovne sustave, kritički se osvrnuti na njih te ostvariti kontakte za potencijalnu buduću suradnju.

Polaznici tečaja su se kulturološki obogatili obilaskom poznatih lokacija Praga uz pratnju turističkog vodiča, a nastavnica je u samostalnom aranžmanu obišla Nacionalni muzej, Povijesni muzej, staro židovsko groblje i sinagoge te poznati praški zološki vrt.

Detaljnije informacije o projektu mogu se pratiti na web-stranici projekta i Facebook stranici.

(www.icv.hr, sp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content