Svečanom sjednicom proslavljen Dan grada Đurđevca, Janči: Još nismo umorni, služiti zajednici uz ovakvu podršku je čast

U Domu kulture u Đurđevcu danas (utorak) je u povodu 787. rođendana svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Đurđevca proslavljen Dan grada.

Uz domaćina, gradonačelnika Hrvoja Jančija i predsjednika GV i novoizabraniog saborskog zastupnika Željka Lackovića, svečanoj sjednici nazočio je ipočasni građanin grada Đurđevca, general Mladen Markač, saborski zastupnici Mario Radić, Dario Zurovec, Dubravko Bilić, Darko Sobota i Tomislav Golubić. Županiju su predstavljali predsjednik Skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak, župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić, a među gostima su bili i Nenad Matić, Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda sa suradnicima, Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice, Matko Šutalo gradonačelnik Valpova sa zamjenikom Markom Barišićem, Ilija Nikolić, gradonačelnik Slatine, Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca, Petar Maretić, načelnik općine Dicmo, te načelnici podravskih općina i susjednih županija, kao i ravnatelji i predstavnici ustanova te suradnici i prijatelji grada Đurđevca, kao i dobitnici javnih gradskih priznanja.

Predsjednik GV i saborski zastupnik Željko Lacković je uvodno pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo brojem prijatelja koji su došli na ovo zajedničko slavlje. Čestitao je svim sugrađanima, dobitnicima i slavljenicima Dan grada i zahvalio se na svemu što čine za grad Đurđevac.

-Bez svih vas ne bilo ni naše čvrste zajednice. Danas svi članovi GV rade volonterski, zaposleni dva puta godišnje izdvajaju za najpotrebitije. Prvo smo stvarali najbolje uvijete za najranjivije, a sad imamo prilike i mogućnosti i nade da svima u ovom kraju bude bolje – rekao je Željko Lacković, zahvalio se svima na podršci u Gradu i okolnim općinama i naglasio da neće iznevjeriti one koji su mu dali povjerenje na parlamentarnim izborima.

IMG 8361 Custom

Sve ono što se radilo proteklih godina i način na koji se Đurđevac kao grad razvija prezentirao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Izvrsnom 9. pozicijom u RH po kontinuiranom povlačenju EU sredstava u cijelom programskom razdoblju, koja su gotovo trostruko veća od izvornih proračunskih prihoda, prošlu 2023. godinu možemo upisati kao još jednu vrlo uspješnu godinu za grad Đurđevac. Korištenje EU fondova nam je otvorilo put prema stvaranju ljepšeg grada Đurđevca iz kojeg mladi ne odlaze, već se vraćaju i dolaziti iz drugih sredina. Mlade obitelji na to podupiremo dodatnim potporama i mjerama. Imamo zaokružen odgojno-obrazovni sustav, od vrtića bez liste čekanja, škole sa produženim boravkom, s centrima kompetentnosti pa sve do studija i sveučilišta. Ulažemo u mlade, u razvoj sportske infrastrukture i sport, komunalnu infrastrukturi te u obnovljive izvore energije. Usmjereni smo prema geotermalima i na zelenu tranziciju s ciljem uređenja okoliša na ekološki prihvatljiv način. Na tragu toga su upravo i radovi na novoj zelenoj vizuri gradskog središta, Trga sv. Jurja. Gospodarstvo grada je zdravo, imamo sve više investicija i poduzetnika u Poduzetničkoj zoni, a bitni su nam i lokalni OPG-ovi, obrtnici i poljoprivrednici kojima također pomažemo potporama. Podigli smo i zaokružili standard socijalnih usluga u našemu gradu, od najmlađih do najstarijih socijalnih skupina. Držimo da zajednica koja vodi brigu o najslabijima je najčvršća zajednica. Važno je istaknuti da je završen projekt COSI, Kuća podrške za stanare u Malom princu, u provedbi je projekt Zaželi gdje 31 gerontodomaćica brine o starijima na području grada te je potpisan i ugovor za naš novi Centar za stare i nemoćne osobe, za koji je osigurano financiranje i s kojim uskoro krećemo u realizaciju – spomenuo je Hrvoje Janči i naglasio da sve gradske ustanove i tvrtke posluju pozitivno, na ekonomičan i transparentan način, te da turizam, koji se temelji na povijesno-kulturnoj i tradicijskoj baštini, privlači sve više gostiju u grad i njegovu prirodnu baštinu.

-Za ostvarenje zadanih ciljeva potrebna je jasna vizija, ali i plan svega onog što želimo postići te učinkoviti izvršitelji; vrhunska i dinamična gradska uprava. Služiti zajednici uz ovakvu podršku je čast stoga se zahvaljujem svim gradskim vijećnicima, sugrađanima i prijateljima našeg grada koji sudjeluju i doprinose razvoju našeg grada. Svima želim sretan Dan grada i blagdan sv. Jurja – rekao je gradonačelnik Janči i pozvao svoje sugrađane i prijatelje grada Đurđevca da zajednički rade na još uspješnijem razvoju grada Đurđevca.

IMG 8375 Custom

Đurđevčanima i gradskoj vlasti, na evidentnim postignućima i suradnji prigodno su čestitali na uspješnoj realizaciji mnogih projekata kao i razvoju grada, prijatelji grada Đurđevca. U ime prisutnih općinskih načelnika čestitke je uputio Petar Dombaj, načelnik općine Drnje. A u ime prisutnih gradonačelnika govorio je Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Sveta Nedjelje.

Čestitku u povodu Dana grada i sv. Jurja uputio je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

-Časti mi je biti na ovoj svečanoj sjednici i sigurno da nam je uvijek drago i lijepo doći u Đurđevac i svjedočiti svim postignućima koje na način obilježavaju razdoblje koje je iza nas i veselimo se jednako tako kao i vi. Drago mi je da smo kao županija partneri na projektima. Tu je i naša razvojna agencija koja također daje velik dio za poboljšanje uvjeta života na prostoru grada Đurđevca, ali i šire. Istaknuo bih dva bitna sektora gdje grad Đurđevac treba biti uzor. Kada govorimo o gospodarstvu to je sigurno turistički sektor gdje je puno napravljeno u posljednjih i doista može biti ogledan model gdje ovakve sredine mogu pronaći put u tom sektoru. S drugi je sektor socijalnih politika gdje smo svjedočili i sudjelovali u mnogim projektima. To je također jedan dokaz brige o ljudima s kojima živimo. To dovoljno govorio o ljudima koji su na čelu ovoga grada i čestitam vam. Želim da se takav jedan put razvoja grada Đurđevca nastavi i u sljedećem razdoblju i želim da se to proširi na našu cijelu županiju – rekao je župan Koren te još jedno čestitao na svim postignućima, a čestitao je i svim dobitnicima javnih priznanja, kao i svim stanovnicima Đurđevca njihov Dan grada. 

IMG 8407 Custom

Prisutnima se obratio u ime sedam saborskih zastupnika i Mario Radić iz Domovinskog pokreta koji je rekao da vjeruje da će od Zagreba do Đurđevca za četiri godine doći brže nego sada izgradnjom brze ceste do Đurđevca.

Na kraju sjednice podijeljena su javna gradska priznanja i nagrade najzaslužnijim građanima.

Svečanu sjednicu svojim su nastupom obogatile članice Dječjeg zbora OŠ Đurđevac pod vodstvom prof. Kristine Benko Markovica, te plesni par KUD-a Petar Preradović, Gabrijela Franjić i Borna Šimunic.

(www.icv.hr, djurdjevac.hr, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content