Poznati detalji požara na gospodarskom objektu i krovištu obiteljske kuće

U četvrtak, 18. travnja, oko 05:30 sati, u Pitomači je došlo do požara koji je zahvatio kotlovnicu za centralno grijanje, proširivši se na konstrukciju krovišta obiteljske kuće. Brzom intervencijom vatrogasaca Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pitomača, požar je ugašen, no ne prije nego što je prouzročio značajnu materijalnu štetu.

Vlasnik obiteljske kuće, u nastojanju da lokalizira požar, koristio je radni stroj – rovokopač, čime je dodatno otežao situaciju. Uzrok požara identificiran je kao kvar na električnim instalacijama, točnije žarulji postavljenoj u kartonskoj kutiji radi grijanja jednodnevnih pilića, stoji u policijskom priopćenju. 

Ovaj incident podsjeća nas na važnost provjere stanja zaštite od požara u našim domovima. Evo nekoliko korisnih savjeta za osiguranje sigurnosti:

  1. Posjedovanje aparata za početno gašenje požara: Važno je imati barem jedan aparat za početno gašenje požara u domaćinstvu. To može biti protupožarni aparat ili deka za gašenje požara.
  2. Obuka članova obitelji: Svi članovi obitelji trebali bi biti upoznati s korištenjem vatrogasnog aparata i procedurama u slučaju požara. Redovita obuka može biti ključna u spašavanju života i imovine.
  3. Pravilno postavljene električne instalacije: Električne instalacije i osigurači trebali bi biti postavljeni u skladu s propisima. Improviziranje s električnim instalacijama može povećati rizik od požara i ozljeda.
  4. Nadzor plinskih i električnih uređaja: Važno je ne ostavljati uključene plinske i električne uređaje bez nadzora. Redovito provjeravajte njihovo stanje i održavajte ih kako bi se izbjegli potencijalni problemi.
  5. Osiguravanje pristupa vatrogasnim vozilima: Zgrade trebaju imati osiguran nesmetan pristup vatrogasnim vozilima. Održavanje slobodnog prostora oko zgrade može biti ključno u hitnim situacijama.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska, foto: ustupljene fotografije)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content