U Knjižnici i čitaonici Pitomača fotograf i putopisac Saša Pjanić predstavio brošuru “Zakaj volim Pitomaču (A nesem od tam!)”

U povodu Noći knjige u Knjižnici i čitaonici Pitomača održano je putopisno predavanje “Zakaj volim Pitomaču (A nesem od tam!)” autora Saše Pjanića, profesionalnog fotografa i nagrađivanog putopisaca koji je svojim riječima opisao “zakaj voli Pitomaču, a neje od tam”.

-Moja priča o Pitomači kreče 1995. godine kada sam prvi puta sudjelovao na martinjskim špelancijama i od onda do sada sam sve to ukomponirao u “Zakaj volim Pitomaču”. Zakaj volim Pitomaču pisao sam na 70, 80 kartica teksta i teško je ukratko reći zakaj ju volim. Jednostavno rečeno je zato što je posebna. Nisam odavde, ali nisam ni daleko. Pitomača je jedna destinacija, odnosno cijela općina kao zbir od 12 naselja o kojima sam ja pisao, je nešto što je stvarno na karti turizma kontinentalne Hrvatske na vrhu i to je neki moj duboki stav koji sam proživljavao 1995. godine otkad sam prvi puta došao ovdje. Ja sam Virovitičanin i zaista ta se cijela priča može usporediti s Rastokama i top destinacijama Hrvatskog zagorja. Pitomača se u zadnjih par godina doista transformirala, ali prije svega zbog načina života ljudi. I zato volim Pitomaču – zbog ljudi. – rekao je autor S. Pjanić. 

Tako se u ovoj turističkoj brošuri pod nazivom “Zakaj volim Pitomaču (A nesem od tam!)”, koja je produkt je projekta „Pitomača kroz storytelling“, odobrenog za sufinanciranje sukladno uvjetima i kriterijima Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023. godini iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent Hrvatske turističke zajednice, mogu pročitati i pronaći sve ono što općinu Pitomača čini posebnom.

Od Kladarskog do Otrovanskog brega, od Križnice do polja kamilice… sve se to može pronaći u brošuri.

-Aktivnosti unutar ovog projekta provodile su se tako da su postojeći izvori informacija o povijesti, znamenitostima, kulturnoj i prirodnoj baštini područja općine Pitomača, uz angažman stručnjaka za turističku interpretaciju i storytelling te uz suradnju s dodatnim stručnjacima (povjesničar, etnolog, muzikolog i slično), formirani u tekstove koji na zanimljiv i poučan način pričaju priču o vrijednostima i bogatstvima našeg područja. U budućnosti, s ciljem poboljšanja cjelokupnog iskustva putnika, osobito na lokacijama koje su turistički atraktivne, ali nisu vezane za pojedini objekt pa stoga na tim lokacijama nisu stalno odstupne osobe u funkciji domaćina ili vodiča, dobiveni sadržaj planira se iskoristi za izradu animiranih i interaktivnih sadržaja koji bi bili distribuirani putem postojećih i budućih kanala virtualne i/ili proširene stvarnosti, kako onima koji svoju posjetu pomno planiraju, tako i onim „slučajnim“ posjetiteljima te im tako pružiti potpuni doživljaj destinacije bez obzira na (ne)prisutnost turističkog vodiča – rekla je Ivona Pankaz, direktorica Turističke zajednice Općine Pitomača. 

Rijetko tko je došao u Pitomaču, a da na odlasku nije rekao kako ju je na neki način zavolio. A ukoliko niste još posjetili i upoznali Pitomaču, upoznati ju možete kroz ovu brošuru, a kako je i sam autor na početku brošure napisao “Prosim lepo, do cukta prečitati”.

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content