U Virovitici održan drugi hrvatski HAWaton, natjecanje u pretraživanju mrežnih sadržaja. Evo tko su pobjednici

Danas (ponedjeljak) se u Virovitici održavao veliki događaj – HAWaton, projekt Ministarstva kulture i medija koji vodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Cilj ovog natjecanja je organizacija aktivnosti diljem Hrvatske u suradnji s narodnim i školskim knjižnicama te srednjim školama. Dolores Mumelaš, knjižničarka iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja vodi projekt, ističe važnost ovog događaja u prikupljanju sadržaja na određenu temu radi stvaranja tematskih zbirki unutar Hrvatskog arhiva weba.

– Natjecatelji, učenici srednjih škola, prikupljaju sadržaj na određenu temu putem Google obrasca, a zatim se ocjenjuje tko je prikupio najviše najtočnijeg sadržaja. Pobjednici dobivaju priznanja, a sadržaj se koristi za stvaranje novih tematskih zbirki unutar Hrvatskog arhiva weba – objasnila je D. Mumelaš.

IMG_6352

Ovaj projekt inspiriran je prošlogodišnjom aktivnošću građanske znanosti u Karlovcu, koja je bila iznimno uspješna. Zato je ove godine natjecanje organizirano u Virovitici, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica te Tehničkom školom Virovitica, čiji su ravnatelji Robert Fritz i Dino Davidović pozdravili učenike te im poželjeli sreću u natjecanju.

Silvija Perić, voditeljica županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, ističe važnost suradnje s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Njihova suradnja započela je na stručnom skupu prošle godine, a danas se nastavlja kroz istraživanje značajnih Virovitičana poput Tome Maretića, Ota Horvata i Mirka Danijela Bogdanića.

– Virovitičko područje obiluje poznatim osobama diljem svijeta u različitim područjima koji nisu uvijek prepoznati, te na ovaj način želimo osvijestiti javnost. Oto Horvat je poznat u tehničkim znanostima, Tomo Maretić kao jezikoslovac, a Bogdanić se bavi astronomijom. Želimo potaknuti i najmlađe korisnike da pristupe tim podacima, te će se stvoriti digitalna izložba koju ćemo promovirati – rekla je S. Perić.

viber_image_2024-04-15_17-52-11-741

Ovim natjecanjem želi se potaknuti informacijska pismenost među mladima, ali i stvoriti digitalne izložbe koje će biti korisne i edukativne za škole i knjižnice diljem Hrvatske. Informatička pismenost, kao i medijska pismenost, postaju sve važnije vještine, a knjižnice imaju ključnu ulogu u poticanju mladih da kritički promišljaju o sadržaju koji konzumiraju.

Nakon natjecanja, podjela nagrada i diploma pobjednicima održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica gdje su organizatori istaknuli kako vjeruju da će rezultati ovog natjecanja biti korisni za stvaranje trajnih digitalnih zbirki vezanih uz lik i djelo znamenitih Virovitičana, pružajući tako vrijedan uvid u lokalnu povijest i kulturu.

Jedan od pobjednika je Leo Feketija, učenik prvog razreda mehatronike, koji je uspio prikupiti deset urlova, od kojih je devet bilo točnih. Kao nagradu, Leo i ostali pobjednici će primiti bežične slušalice i zvučnik, kao i knjigu. 

Leo je podijelio svoje iskustvo s natjecanja, naglašavajući kako je bilo iznimno zanimljivo i da bi rado ponovio takvo iskustvo. Iako provodi dosta vremena na računalu, ovo je bio njegov prvi put na takvom natjecanju, te je istraživanje linkova istaknuo kao zanimljivu aktivnost.

IMG 6392 scaled

– Kako bih prikupio što više informacija, koristio sam dodatne ključne riječi poput datuma rođenja, smrti i lokacija poput Virovitice. Bilo je izazovno, ali i zabavno – rekao je Leo te poručio mladima da je važno stalno učiti i razvijati svoje vještine, jer to omogućava istraživanje, snalaženje i neprestano proširivanje znanja.

Pobjednici na 1. natjecanju srednjoškolaca u pretraživanju javno dostupnih sadržaja s hrvatskog mrežnog prostora su:

  1. Leo Feketija, učenik Tehničke škole, 1. razred, smjer Tehničar za mehatroniku (zbirka Oto Horvat)
  2. Mija Janković, učenica Tehničke škole, 1. razred, smjer Medicinska sestra/tehničar opće njege (zbirka Mirko Danijel Bogdanić)
  3. Ivan Brajković, učenik Tehničke škole, 2. razred, smjer Medicinski tehničar opće njege (zbirka Tomislav Maretić)

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš, GKČ Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content