Grad Virovitica pokrenuo inicijativu za izmjenu zabilježbe kulturnog dobra u gruntovnim knjigama

Na aktualnom satu 27. sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice vijećnik Hrvoje Belobrk (HDZ-HSLS) istaknuo je kako i dalje ima puno upita iz centra grada koji su dobili obavijest Gruntovnice da je na njihovoj nekretnini upisana zabilježba da je kulturno dobro. Kazao je kako građane to zbunjuje jer ne znaju što to znači za njihovu nekretninu.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuo je kako je Grad Virovitica već zatražio pojašnjenje Rješenja za Arheološku zonu grada Virovitice Upravu za zaštitu kulturne baštine – Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju u Požegi.

Iz Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju istaknuli su kako, sukladno Rješenju, vlasnici nekretnina imaju obavezu zatražiti posebne uvjete, odnosno prethodno odobrenje samo za zemljane radove koji se planiraju unutar Arheološke zone. Za građevinske radove na samim zgradama ili za promet nekretnina nema ograničenja i novih obveza za vlasnike.

– Međutim, nama se unazad desetak dana obraćaju građani grada Virovitice koji su dobili rješenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Virovitici da je na njihovoj nekretnini upisana zabilježba svojstva kulturnog dobra, a ne znaju o čemu se radi i što to znači za njihovu nekretninu – kazao je gradonačelnik.

Stoga je Grad Virovitica pokrenuo inicijativu prema Općinskom državnom odvjetništvu i Ministarstvu kulture i medija – Upravi za zaštitu kulturne baštine za izmjenu zabilježbe kulturnog dobra u gruntovnim knjigama.

– S obzirom da u zabilježbi stoji da se upisuje svojstvo kulturnog dobra, a ne da se radi o zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini, to jest Arheološkoj zoni grada Virovitice, smatramo da je potrebno izmijeniti zabilježbu na nekretninama u obuhvatu, da bi bila jasnija i preciznija. Ovo stoga jer na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama nema prava prvokupa, osim ako nije upisana u Listu svjetske baštine ili Listu ugrožene svjetske baštine, što ovdje nije slučaj – naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin dodavši da će to također olakšati građanima raspolaganje nekretninama u smislu prodaje, odobravanje kredita kod banaka i sl.

(virovitica.hr, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content