Od jeseni novi smjer: Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača uvodi program farmaceutski tehničar

Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača dobila je završno rješenje za početak izvođenja programa farmaceutski tehničar u školskoj godini 2024./2025. Kriteriji za upis ovog smjera još su u fazi definiranja, a ravnatelj Marko Marić objasnio nam je pojedinosti ovog atraktivnog zanimanja.

Marko Maric

– Pomno smo razmišljali na koji način privući učenike iz većih mjesta u manje. Shvatili smo da naš novoopremljeni kemijski laboratorij dio godine stoji neiskorišten i promišljali kako ga kvalitetnije koristiti. U razgovoru s Ministarstvom i uz potporu Virovitičko-podravske županije, došli smo do smjera farmaceutskog tehničara koji u svojoj osnovi sadrži dosta kemije – objašnjava nam Marko Marić, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača.

Prije donošenja odluke o uvođenju novog smjera, škola je provela anketu zainteresiranosti učenika za pojedina četverogodišnja zanimanja. Između ostalog, najavljena im je i mogućnost uvođenja ovog novog programa. Zainteresiranost je, govori ravnatelj, bila zaista velika, što je i krajnji cilj – ponuditi učenicima ono što žele, a što tržište rada širokih ruku prihvaća.

25540
Ilustracija: Freepik

– Kada se spomene pojam „farmaceutski tehničar“, ljudi u pravilu zamišljaju rad u ljekarnama. Oni jesu tu kao pomoć magistrima farmacije – mogu izdavati bezreceptne lijekove, pripremati određene pripravke, raditi u farmaceutskoj industriji… Međutim, ono što se u zadnje vrijeme pokazalo vrlo interesantno jest činjenica da razni drogerijski lanci otvaraju kutke u svojim trgovinama gdje prodaju različite bezreceptne lijekove, a njihovi zaposlenici moraju biti minimalno farmaceutski tehničari. Osluškujemo tržište rada i trenutno je velika potreba za ovim zanimanjem, posebice zbog tog novog vida zapošljavanja – ističe Marić.

KVOTA ZA UPIS

U nadolazećoj školskoj godini, za smjer farmaceutskog tehničara planira se upis 20 učenika. U svom četverogodišnjem školovanju, budući tehničari odslušat će hrvatski jezik po gimnazijskom programu, pojačanu kemiju i osnove matematike. Mogućnost daljnjeg, fakultetskog obrazovanja sama škola će uvijek podržavati, a čine sve kako bi svojim učenicima olakšali budućnost izbora.

25538
Ilustracija: Freepik

– Na ovom smjeru praksa je obvezna i škola čini sve kako bi naši učenici održali doticaj s vanjskim institucijama. Imamo potpisan ugovor s Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije, a u pregovorima smo i s Općom bolnicom Virovitica. Također, potpisali smo i partnerski ugovor s tvrtkom Yasenka, u svrhu edukacije o industrijskoj proizvodnji lijekova, dodataka prehrani i kozmetike. Nastavit ćemo aktivno tražiti partnerske ustanove s ciljem olakšavanja procesa odabira stručne prakse – govori ravnatelj.

Uslijed povećanja prosječne starosti populacije i veće upotrebe lijekova, u svijetu i Hrvatskoj očekuje se porast potrebe za farmaceutima – kako na razini srednjoškolskog, tako i na razini visokoškolskog obrazovanja. Nakon završetka školovanja za farmaceutskog tehničara, učenici će biti osposobljeni za pripremu i proizvodnju različitih kozmetičkih proizvoda, te lijekova za humanu veterinarsku upotrebu. Prijava obrazovnih programa trajat će od 28. lipnja do 8. srpnja 2024. godine.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content