Pčele i djeca – zajedno za bolji svijet: Svjetski dan pčela u Virovitici se obilježava kroz zabavne i edukativne radionice za najmlađe

U Virovitici se danas i sutra na poseban način obilježava Svjetski dan pčela. Naime, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica u suradnji sa Savezom udruga pčelara Virovitičko-podravske županije, organizirao je dvodnevni događaj kako bi obilježili ovaj važan dan. Svjetski dan pčela proglašen je 2017. godine od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda i obilježava se 20. svibnja, na datum rođenja Antona Janše, slovenskog pčelara koji se smatra ocem modernog pčelarstva.

Četiri radionice s tematikom „Pčele nas okružuju“ okupile su ukupno 136 učenika iz Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, koji su sa svojim učiteljicama sudjelovali u raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima. U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica postavljena je i stalna izložba učeničkih radova, čime se dodatno istaknula kreativnost i edukacija o pčelama.

Snimka-zaslona-2024-05-20-141408

Učenici su imali priliku ocjenjivati pet različitih vrsta meda: bagrem, lipu, amorfu, cvjetni med i medljikovac, što im je omogućilo da prepoznaju raznolikost meda i uživaju u njihovim okusima. Tako je učenica Petra otkrila novu vrstu koja joj se posebno svidjela.

– Meni je jako fin med od medljikovca, ali uživam i u ostalim vrstama. Kod bake i djeda uvijek doručkujem med, najčešće ga jedemo na kruhu ili u čaju – rekla je Petra. Sve vrste meda svidjele su se i Patriku koji ga kod kuće također redovito jede, a kako kaže, ne zna zašto je zdrav, ali važno da je fin.

Nakon edukativne prezentacije o pčelama, sudjelovali su u kvizu znanja, gdje su najbolji dobili diplome i male nagrade od pčelara. U radionici susreta s pčelarom, djeca su se upoznala s pčelarom i živim pčelama, tražili maticu, promatrali rad pčelara, košnice i nastavke sa saćem, te su imali priliku obući pčelarsku odjeću što je za mnoge bio poseban doživljaj.

IMG_6812

– Danas sam naučila da trebamo čuvati pčelice za život jer su jako važne – one prave med koji je jako zdrav. Naučila sam i da je pčela matica važna jer pravi jaja od kojih nastanu pčelice radilice, a možemo ju prepoznati po tome što je malo veća i ima neku rozu točkicu – ispričala nam je Ema.

Kreativnost djece došla je do izražaja u radionici oslikavanja košnica gdje su imali slobodu izraziti svoju umjetničku viziju i osvijestiti važnost pčela kroz umjetnost. 

Učiteljica Ivana Ternjej Stanivuković istaknula je važnost sudjelovanja djece u ovakvim edukativnim radionicama te podijelila svoja razmišljanja o pozitivnim učincima konzumacije meda i pčelinjih proizvoda na dječje zdravlje.

klinci-med-tic-9

– Kad smo dobili poziv za ove radionice, uopće nismo dvojile o dolasku ovdje. Med djeca konzumiraju i u školi te ga jedu uz maslac, i to dosta dobro prolazi. Med i svi pčelinji proizvodi su jako važni za otpornost organizma, i mislim da je jako važno razvijati tu potrebu za konzumacijom tih proizvoda još kod djece. Kroz ovakve edukativne aktivnosti, djeca imaju priliku naučiti o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda na praktičan i zanimljiv način. Smatram da je ključno poticati ovu svijest od najranije dobi kako bi djeca razvila zdrave navike koje će zadržati i u odrasloj dobi – naglasila je učiteljica.

Edukaciju i kviz znanja vodila je Nela Drača, stručni suradnik Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, koja je istaknula važnost edukacije i poticanja konzumacije pčelinjih proizvoda među djecom.

IMG_6737

– Kao županijska organizacija posvećeni smo istraživanju pčelinjih proizvoda poput meda, propolisa, voska i drugih pčelinjih proizvoda. Želimo potaknuti djecu na konzumaciju i potrošnju tih proizvoda, posebno meda, te im pokazati raznolikost njegovih vrsta dostupnih na našem području. Također, želimo educirati djecu o važnosti pčela za okoliš i njihovoj ključnoj ulozi u oprašivanju na livadama, što je od vitalnog značaja za cijelo čovječanstvo – istaknula je Drača.

Važnost konzumacije meda i pčelinjih proizvoda za zdravlje i imunitet te poticanje navike konzumiranja tih zdravih proizvoda još od najranije dobi istaknuo je i tajnik Saveza udruga pčelara Virovitičko-podravske županije Mirko Kostelac, povezavši to s aktualnim problemima u pčelarstvu.

IMG_6774

– Radionice za djecu imaju poseban značaj u kontekstu očuvanja pčela i pčelinjih zajednica. Na području Virovitičko-podravske županije evidentan je značajan broj pčelinjih zajednica – čak 31.300, koje su prijavile 385 pčelara za 2024. godinu. Međutim, zabrinjavajući je trend opadanja broja pčelinjih zajednica zbog utjecaja klimatskih promjena, problema u proizvodnji, nelojalne konkurencije i niskih cijena meda. Kroz edukaciju mladih generacija, cilj je ne samo povećati svijest o važnosti pčelinjih proizvoda nego i potaknuti buduće napore za očuvanje ovih ključnih oprašivača – zaključio je Kostelac. 

U edukaciji i obilježavanju Svjetskog dana pčela sudjelovali su i drugi poznati pčelari s područja VPŽ: OPG Grapis, OPG Jakupec Katarina, OPG Slađana Egri, OPG Knežević, OPG Duško Grdić i obrt Apis, koji je za sve učenike osigurao uzorke meda koje su dobili na kraju radionice.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš, K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content