Zeleni kutak: Evo zašto nije pametno ulijevati otpadno jestivo ulje u sudoper ili kanalizaciju

Zbrinjavanje otpadnog ulja iz kućanstava aktualna je tema u pravilnom odlaganju otpada, budući da većina ulja i masnoća nakon korištenja završi u sudoperu ili toaletu, inače najgorim varijantama njegova ‘odlaganja’.  

Održivo gospodarenje otpadom cilj je projekta ”ZELENI KUTAK – ŠARENO PLATNO – ZA EKO VIROVITICU” koji provodi Grad Virovitica, kako bi mlade generacije, ali i sve građane kroz kreativne aktivnosti potaknuo na promišljanje o važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom i na konkretne akcije kojima bi se smanjile količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Cilj te aktivnosti je povećati stopu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja već na kućnom pragu. Projekt vrijedan 14.000 eura provodi se uz pomoć Fonda za i energetsku učinkovitost, koji u njemu sudjeluje s 40 posto troškova i trajat će do kraja svibnja.

Uzroci ekoloških i industrijskih problema

Stručnjaci upozoravaju kako su ulje, mast i masnoće koje završe u okolišu ili kanalizaciji glavni uzrok brojnih ekoloških, ali i industrijskih problema.

Ova vrsta otpada, naime, kada se stvrdne, stvara čvrstu masu koja je glavni uzročnik začepljenja odvodnih cijevi i kanalizacije. Taj postupak ne mogu spriječiti ni vruća, odnosno topla voda ili sapun i deterdžent za posuđe kojima se nastoji ublažiti koncentracija masnoće ili ulja nakon korištenja u tavi, fritezi ili nekom drugom posuđu, prije negoli završi u odvodu.

Otpadna ulja i masti koje završe u kanalizaciji ili okolišu mogu putovati u vodene putove, uključujući rijeke i jezera u kojima žive životinje. Masnoća koja se ondje nakuplja, može uzrokovati pad razine kisika u vodi, što može ugušiti životinje koje žive u njoj.

Podatci govore kako prosječan građanin godišnje proizvede više od dvije litre otpadnog jestivog ulja. Mnogi ne znaju kako je riječ o vrijednoj sirovini koja se može koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetskih guma, pa je tim važnije kvalitetno je odložiti nakon korištenja.

upotreba ulja
foto: Pinterest

Kako sačuvati otpadno jestivo ulje?

Jestivo ulje koje se ohladilo nakon korištenja ulijte u korištenu plastičnu bocu.  Kada se boca napuni do kraja, dobro ju zatvorite i odložite u specijalizirane spremnike na eko otocima, odnosno predajte u Reciklažno dvorište u blizini Gradskog odlagališta u Virovitici.

U spremnike je dopušteno odlaganje: korištenog ulja za kuhanje (ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvarenog ulja kojem je istekao rok trajanja.

Nije dopušteno odlaganje: motornog ulja, otpadnog ulja i maziva te majoneze, masti i maslaca (za navedene kategorije postoje posebni spremnici).

Napravite sami

Od staroga ulja možete napraviti insekticid. U kombinaciji sa sapunom i vodom, ulje pomaže spriječiti insekte da unište razvoj usjeva, što je svakako ekološki odgovornija i zdravija opcija.

 

unnamed 1

 

Projekt ”ZELENI KUTAK-ŠARENO PLATNO-ZA EKO VIROVITICU” sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

(www.icv.hr, foto: Pinterest) 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content