Otvoren je natječaj za najbolje projekte EU u Republici Hrvatskoj: Saznajte kako možete prijaviti svoje projekte

Počinje nova potraga za najuspješnijim europskim projektom u Hrvatskoj. Petu godinu zaredom Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, provodi izbor za najbolji europski projekt.

Cilj je povećati svijest građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava Europske unije i predstaviti brojne lokalne projekte koji su tako realizirani jer oni poboljšavaju životne uvjete lokalne zajednice i svakog građanina, ali i pospješuju gospodarski razvoj zemlje.

Izbor se provodi u nekoliko faza tijekom četiri mjeseca, a obuhvaća sve projekte koji su provedeni i/ili završeni u 2022. i 2023. godini, odnosno do 31. siječnja 2024.

U prvom krugu natječaja, koji traje od 24. lipnja do 24. srpnja, objavljen je otvoreni poziv svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske. Svaka od njih može nominirati više projekata koji su provedeni na njihovu području bez kotizacije.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih ovdje. Uz informacije navedene u obrascu za prijavu, kandidati mogu učitati ili poslati poveznice na najviše pet dokumenata kako bi istaknuli i prikazali prednosti prijave. Sve upite potrebno je uputiti na e-mail adresu: [email protected]. Prijavitelji čiji projekti uđu u finale izbora, o tome će biti obavješteni do kraja srpnja.

Nakon što stignu sve prijave, ocjenjivački sud odabrat će najbolje projekte koji ulaze u finale izbora koje se održava od 1. do 21. kolovoza. Tijekom kolovoza i rujna u Jutarnjem listu bit će objavljene priče o svakom finalnom projektu, a na kraju će i publika moći glasati za onaj projekt za koji smatra da zaslužuje titulu najboljeg.

Konačnu odluku o pobjedniku donosi žiri koji konsenzusom imenuje pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata s najuspješnijim projektima, i to u pet različitih kategorija: 

  1. Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama;
  2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici;
  3. Doprinos prekograničnoj suradnji;
  4. Doprinos poduzetništvu;
  5. Izbor projekta po glasanju građana.

Proglašenje pobjednika i glavna dodjela nagrada za najbolje projekte EU bit će organizirana krajem rujna ili početkom listopada 2024. godine.

(hrvzz.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content