Otvorena Zavičajna zbirka Špišić Bukovice: Očuvanje kulturne baštine za buduće generacije

U sklopu proslave Dana općine Špišić Bukovica jučer (nedjelja) je u prostorijama Hrvatskog doma svečano otvorena Zavičajna zbirka Špišić Bukovice. Zbirka je rezultat predanog rada mještana i lokalnih entuzijasta te doprinosi očuvanju bogate povijesti i tradicije ove živopisne zajednice.

Postav Zavičajna zbirka realiziran je u sklopu projekta “Očuvanje kulturnih običaja u naselju Špišić Bukovica” pod vodstvom KUD-a “Seljačka sloga” Špišić Bukovica, odnosno predsjednice Vesne Posavac, a predstavlja riznicu predmeta, fotografija i dokumenata koji prikazuju život i razvoj Špišić Bukovice kroz različite periode. Posjetitelji imaju priliku uživati u raznovrsnim eksponatima koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini ovog kraja.

Predsjednica KUD-a “Seljačka sloga” Vesna Posavac, istaknula je važnost podrške Općine Špišić Bukovica, kao i truda i predanosti svih članova i suradnika u realizaciji ovog projekta. 

– Zahvaljujem Općini Špišić Bukovica te svim članovima, nekadašnjim i sadašnjim, kao i predsjednicima i voditeljima KUD-a na trudu i radu na očuvanju folklora, baštine i brojnih predmeta unutar zbirke. Posebno zahvaljujem etnologinji Jasmini Jurković Petras i arheologinji Sanji Baškarad iz Gradskog muzeja Virovitica, na stručnoj pomoći i savjetovanju – izjavila je V. Posavac, a tim povodom su im, kao i ravnateljici virovitičkog muzeja Mihaeli Kulej, poklonili monografije “Povijest Pavlinskog samostana sv. Benedikta u Bakvi” dr. Kamila Dočkala. 

IMG_7903

Jasmina Jurković Petras, etnologinja iz Gradskog muzeja Virovitica, naglasila je važnost i bogatstvo izloženih predmeta.

– Ovdje su brojni zanimljivi arheološki i etnografski predmeti koji pričaju priču o prvenstveno mjestu Špišić Bukovica, ali i okolnim iskapanjima. Predmeti prikazuju život kakav je nekada bio i što je najvažnije, Gradski muzej Virovitica sudjelovao je na način da su predmeti popisani, determinizirani, očišćeni, pregledani, smješteni u prostor. Pružili smo stručnu i tehničku pomoć članovima KUD-a koji su se jako istaknuli i potrudili da prezentiraju prošlost svoga kraja – izjavila je Jurković Petras.

Među brojnim zanimljivim eksponatima izdvajaju se arheološki nalazi od prapovijesti, nomadskih do prvih kuća, kao i predmeti vezani uz prehranu, tradicijsko življenje, tkanje i nastanak platna. Posebnu pažnju posjetitelja privukao je horizontalni tkalački stan, kao i prikaz prapovijesnog tkalačkog stana s utezima pronađenim u Špišić Bukovici, koje čuva Gradski muzej Virovitica.

Također, izloženi su predmeti vezani uz običaje i tradicijsku glazbu, uključujući stihove deseteračkih pjesama poput “I po Čimenu svud se praši, sviraju pravi tamburaši”. Uz to, prikazani su uskrsni običaji i predmeti vezani uz obrazovanje i školstvo, poput starih pločica za pisanje koje podsjećaju na današnje tablete.

Zavičajna zbirka Špišić Bukovice predstavlja vrijedan resurs za edukaciju i očuvanje kulturne baštine, omogućujući posjetiteljima da se upoznaju s bogatom poviješću i tradicijom ovog kraja.

IMG_7943

Načelnik Hrvoje Miler izrazio je svoje zadovoljstvo u povodu otvorenja Zavičajne zbirke, ističući njezinu važnost za lokalnu zajednicu.

– Otvorenje Zavičajne zbirke predstavlja veliki uspjeh za našu općinu. Ponosni smo na bogatu povijest i tradiciju Špišić Bukovice, a ovaj prostor će biti mjesto gdje će se ta baština čuvati i dijeliti s budućim generacijama. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u stvaranju ove zbirke i pozivam sve naše mještane da je posjete i uživaju u njenim sadržajima – naglasio je Miler.

Svečanom otvorenju Zavičajne zbirke prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima su bili saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednik županijske skupštine Dinko Begović, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Zlatko Pleša, vijećnica Županijske skupštine Sanja Kirin.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content