U Špišić Bukovici u povodu Ivanja 2024. otvorene tri izložbe: Od tradicionalnih rukotvorina preko umjetnosti fotografije do posvete Baby Lasagni

U povodu obilježavanja Dana općine “Ivanje 2024.” u Špišić Bukovici, otvorene su tri izložbe raznolikog sadržaja koji povezuje prošlost i sadašnjost, tradicionalne rukotvorine i umjetnost fotografije.

U organizaciji Udruge umirovljenika Špišić Bukovica u njihovim prostorijama postavljena je izložba pod nazivom “Nekad i sad (da se ne zaboravi)”. Ivanka Jurišić, predsjednica udruge, inicirala je ovu izložbu. Uz pomoć Nade Cikač, Nade Lelek i Ilone Kovač, uspjela je okupiti članove udruge i organizirati izložbu koja prikazuje stare, zaboravljene predmete, kao i moderne rukotvorine. Na izložbi sudjeluje 15 izlagača, a svi predmeti su očuvani i vrijedni, evocirajući uspomene iz djetinjstva.

IMG_7998

– Ideja je bila da izložimo neke stare predmete koji su zaboravljeni, možda stoje u kredencima kod bake i djeda pa ih se mladi požele jer su zaista lijepe i očuvane. Također smo izložili i neke modernije stvari koje danas stavljamo na stolove, kao i rukotvorine koje izrađuju naši članovi. Drago mi je da je i Baby Lasagne ‘izvadio’ tabletiće iz ormara. Kod mene na stolu stoji jedan takav tabletić i bolji je od onih plastificiranih koje kupimo danas u trgovinama – rekla je I. Jurišić.

U Hrvatskom domu otvorena je i izložba fotografija Ivana Selcija. Selci, poznati lokalni fotograf, izložio je 24 fotografije s raznovrsnim temama, od prirode i sporta do građevina i portreta. Svaka fotografija priča svoju priču i prikazuje Selcijevu ljubav prema fotografiji. Izbor fotografija, kaže, uvijek je izazovan, ali odabire one najbolje kako bi posjetiteljima prikazao vrhunske radove.

IMG_7596-Custom

– Ljubav prema fotografiji traje dugo i ne znam točno odakle potječe. Fotografiranje mi omogućuje da uhvatim trenutke i zauvijek ih sačuvam, kad fotografiram vrijeme jednostavno stane. Putujem gdje god ima zanimljivih prizora i ljudi, volim posjećivati koncerte i istraživati razne teme – kaže I. Selci ističući kako ovaj hobi nikada nije želio pretvoriti u biznis jer fotografiju radi za svoju dušu. 

U Hrvatskom domu otvorena je i izložba Udruge žena “Bukovčanke”, koje su ove godine dio svoje izložbe posvetile našem predstavniku na Eurosongu Baby Lasagni. Izložba obuhvaća pažljivo očuvane tabletiće, koji su izvučeni iz starih ormara i kredenaca te prikazani u svom punom sjaju. Ovi stolni ukrasi podsjećaju na prošla vremena kada su ručni radovi imali centralno mjesto u svakodnevnom životu domaćinstva. Kako bi ugođaj bio potpun članice Udruge su dodale i meow, odnosno plišane mačke.

IMG_7581-Custom

Uz to, izložene su bezbrojne stare fotografije i razglednice koje nas podsjećaju na prošlost. Ove fotografije prikazuju trenutke iz prošlih vremena, obiteljske proslave, društvene događaje i svakodnevni život, dok razglednice evociraju sjećanja na dane kada su ljudi jedni drugima slali čestitke za blagdane i praznike. Kroz ove izloške, posjetitelji mogu doživjeti povratak u prošlost i osjetiti kako su se nekada njegovali odnosi i tradicije.

Izložbe će biti otvorene i sutra, na sam Dan Ivanja, od 9 do 18 sati, pružajući posjetiteljima još jednu priliku da uživaju u ovim dragocjenim uspomenama i ručnim radovima.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content