Odličan uspjeh trkača URT NEXE Teama na iznimno zahtjevnoj utrci Ultra Backyard u Našicama

Popularna i poznata 4. NEXE Croatia Backyard Ultra utrka održana je na jezeru Lapovac, pokraj Našica.

Riječ je o izrazito teškoj utrci u kojoj ne pobjeđuje najbrži, nego najizdržljiviji trkač. Sa starta je ove godine krenulo ukupno 150 sudionika iz 12 zemalja, a na kraju je pobjedu odnio Mađar Gjula Sa’rosi s istrčanim 31 satom. Drugi je bio Renato Dasović iz URT NEXE Teama Našice s 30 sati i ostvarenom normom za hrvatsku reprezentaciju u ultra maratonu, a treće mjesto osvojila je odlična Slovenka Bojana Gostan s 28 sati. Četvrti i peti su bili Matej Arnuš iz Slovenije i Darko Dolovski iz našičkog URT NEXE Teama s 24 istrčana sata, a posebna je priča dvojca s orahovačkim nazivnikom. Naime, Orahovčanin Igor Stojić i orahovački zet Josip Ergović kao članovi URT NEXE Teama zauzeli su šesto i sedmo mjesto s 23 istrčana sata što je vrhunski rezultat.

-Ove godine utrka je bila izrazito zahtjevna zbog vremenskih uvjeta, sunce i visoka temperatura u prosjeku oko 35°C. Na utrci je bilo vrhunskih dugoprugaša iz Hrvatske i sedam okolnih zemalja. Utrka je počela u večernjim satima, ali je bilo izrazito toplo i zagušljivo cijelu noć. Svitanjem su uvjeti na stazi postajali sve zahtjevniji i oko podneva je bio pravi pakao. Od 15 sati počelo je značajnije otpadanje trkača i ostajali su samo oni najizdržljiviji i najspremniji – kaže Igor Stojić koji je ostao među tim najizdržljivijima.

Tijekom utrke bilo je svega, otpao je čak i prošlogodišnji pobjednik.

-Prošlogodišnji pobjednik Tomislav Poljak je diskvalificiran jer je kasnio na start u 19 sati, odnosno napustio stazu nakon označenog starta. Generalno sam zadovoljan s utrkom i ostvarenim rezultatom, ali ostaje žal što nisam dovršio 24 sata utrke. Ovaj put je presudila iscrpljenost organizma. Imao sam cijelu utrku potporu od trkačkog partnera Josipa, trenera Damira i članova obitelji te trkača i članova URT NEXE Teama koji su proživljavali utrku zajedno s nama i bez kojih bi ovakva utrka bila nezamisliva. Iznimna čast mi je što sam član URT NEXE Teama, koji je ove godine napravio strašan rezultat i osvojio drugo, peto, šesto i sedmo mjesto. Definitivno smo ekipno trenutno najjači u ovom dijelu Europe – rekao je Stojić koji je ovu ultra tešku utrku istrčao s 48 godina i među prvih sedam bio je uvjerljivo najstariji. Sve to je uistinu za svaku pohvalu.

Stojić je pojasnio i kako se utrka trči.

-NEXE Croatia Backyard Ultra je format ultramaratonske utrke gdje natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara za manje od jednog sata. Kad se završi svaki krug, preostalo vrijeme unutar sata obično se koristi za oporavak za utrku koja slijedi idući sat. Utrka je eliminacijskog tipa sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi. Jako teška utrka i svatko tko starta zaslužuje veliku pohvalu. Čestitam svima – zaključio je Stojić.

Josip Ergović popravio je svoj prošlogodišnji rezultat za tri kruga na što je jako ponosan.

-Prije svega moram reći da je organizacija bila vrhunska. Kada vidiš 150 ljudi ozbiljnih ultraša zajedno s tobom na startu iz 12 zemalja Europe, osjećaj je poseban. Moram priznati da smo se Igor i ja kratko pripremali, jednostavno nismo imali vremena pa smo samo dva mjeseca uoči utrke počeli s pripremama, a za ovakvu utrku to mora biti puno više. Pripremao nas je Damir Kubinčan kojem smo zahvalni za sve što smo napravili. Ponosan sam i sretan što sam istrčao 23 sata i ušao u 24. krug, a dalje stvarno nije išlo – kaže Josip Ergović.

Ergović je izdvojio nekoliko zanimljivosti njega i kolege mu Igora na samoj stazi.

-Pili smo tijekom trčanja puno izotoničnih napitaka i vode, ja sam recimo popio oko 25 litara tekućine, a aplikacija mi je na kraju pokazala kako je iz mene kroz 23 sata trčanja izašlo oko 30 litara znoja. Koristili smo sol u kapsulama za snagu i izdržljivost, posebno da nemamo grčeve. U ovakvoj utrci je uz fizičku snagu i pripremu najvažnija glava jer kroz trku psihom tjeraš sve bolove od sebe i sam sebe guraš da izdržiš. Svaka čast svim kolegama iz URT NEXE Teama na vrhunskim rezultatima, svi možemo i moramo biti ponosni na ono što smo učinili – zaključio je Ergović.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content