Tradicionalna Pekmezijada i Sportske igre branitelja: U Dugoj Međi 25. kolovoza bogat program uz Šimu Jovanovca

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) Duga Međa i ove godine priprema svoju prepoznatljivu manifestaciju, tradicionalnu 13. Pekmezijadu i Sportske i igre branitelja. Pekmezijada će biti održana 25. kolovoza s početkom u 15 sati kada će početi tradicionalno kuhanje pekmeza na starinski način u kotlu i od domaćih šljiva.

– Kuhat će šest ekipa kao i prošle godine, od vatrogasaca do ostalih udruga, a tradicionalno će među sudionicima biti i Dijabetička udruga Orahovica koja će kuhati pekmez po posebnom receptu za oboljele od šećerne bolesti – kaže predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta.

Uz pekmez na manifestaciji će biti predstavljeni tradicionalni slavonski kolači te niz drugih jedinstvenih slavonskih delicija.

– Udruge lovaca iz Čađavice i Voćina u kotlu od 400 litara kuhat će čobanac, orahovačka HVIDR-a u velikom će kotlu kuhati grah, a KUD Crkvari postavit će kotao za rakiju te peći poznatu slavonsku rakiju šljivovicu. Bit će tu i svježih čvaraka, kuhanog kukuruza, lepinja odnosno poderanih gaća, jednostavno sve što Slavonija može ponuditi – kaže Bušljeta.

Uz prezentaciju slavonske gastronomije bit će održane i Sportske igre branitelja na kojima će nastupiti 12 braniteljskih udruga iz cijele kontinentalne Hrvatske od Osijeka do Zaboka, a pripremljen je i bogat kulturno-umjetnički program koji će predvoditi legendarni bećar od staroga kova Šima Jovanovac.

– Predstavit će se četiri kulturno-umjetnička društva: KUD ”Zdenac” iz Zdenaca, ”Podravina” Čađavica, ”Izvor” Donja Motičina te Kulturno-umjetnička udruga ”Napredak” Podravski Podgajci. Gost dana je legenda Šima Jovanovac uz Tamburaški sastav Žeteoci. Ovo je naša prepoznatljiva manifestacija u kojoj želimo na jednom mjestu prezentirati domaću, zdravu hranu i veliko bogatstvo kulturne baštine Slavonije. Paralelno želimo očuvati uspomenu na Domovinski rat i naše poginule i preminule heroje te omogućiti braniteljima nužno im druženje i opuštanje, kao naravno i svim drugim posjetiteljima – zaključio je predsjednik Mirko Bušljeta.

(icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content