FOTO Jučerašnje nevrijeme napravilo štetu na nasadima duhana, kukuruza te pšenici, sjemenskom ječmu i suncokretu

Nevrijeme, jak vjetar praćen tučom veličine šljive, jučer (subota) je pogodilo područje oko slatinskog prigradskog naselja Gornji Miholjac. Najviše su stradali zasadi duhana uzgajivača Ivice Krstića, Maria Kordija i Siniše Klementa, a nisu pošteđeni ni zasadi kukuruza Ivice Beneša te pšenica i sjemenski ječam Franje Kordija, kao ni suncokret Zvonka Gerenčira.

Štete su se počele zbrajati tek danas ujutro, pošto je jučer iza naleta tuče naišlo novo nevrijeme s jakom kišom.

– Jučer smo prijepodne skinuli uljenu repicu, a poslijepodne smo htjeli skidati baš ovaj dio pšenice na koji je udario led. I sami vidite da je dobar dio zrna iz klasa pao na zemlju, i od toga nema ništa, a ovo što je ostalo ubrat ćemo pa koliko bude – kaže Franjo Kordi koji nas je proveo kroz svoj usjev pšenice. Kordiju je led uništio i usjev sjemenskog ječma kojeg je, za razliku od pšenice koja ima jaču i žilaviju stabljiku, povaljao te, također, ”ubrao” zrno iz klasa.

– Sve je krenulo oko 14.30 sati sa sjeveroistoka, od sela Novaki prema nama. Smračilo se, a gadan oblak se brzo kretao. Nije dugo trebalo da počne padati suhi led, bez kiše, veličine šljive ili oraha, koji je zahvatio površinu oko kilometar širine. Kako sam čuo, oko susjednih sela Josipova i Bakića nije padao led i nema štete, nego samo ovdje kod nas sjeverno od Gornjeg Miholjca – dodao je Kordi.

Stabljike kukuruza Ivice Beneša izudarane su, a listovi potrgani te je upitno hoće li od ovogodišnje berbe nešto biti. Pčelar Josip Matoković, također iz Gornjeg Miholjca, potužio se na slabiju ispašu, jer je tuča odnijela i cvat biljaka te da su mu pčele ”dezorijentirane”.

Siniša Klement baš je jučer započeo prvu berbu lista duhana, podbir, a poslijepodne mu je led ubrao skoro sav ovogodišnji trud, kao i Ivici Krstiću i Mariu Kordiju, a štetu procjenjuju na oko 90%. I suncokret Zvonka Gerenčira pretrpio je vidljivu štetu od tuče, no tek će se s vremenom vidjeti kolika je.

Poljoprivrednici iz Gornjeg Miholjca uputili su zahtjev Gradskoj upravi Grada Slatine za izlazak nadležnih tijela na teren kako bi se utvrdili stvarni omjeri štete i mogućnost proglašenja elementarne nepogode za taj dio slatinskog prigradskog naselja. (www.icv.hr, ADF; Fotografije D. Fišli)

[g-gallery gid=”539218″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content