U Osijeku dovršen najveći studentski paviljon u Hrvatskoj: Svoj “novi dom” od jeseni će dobiti 800 studenata osječkog Sveučilišta

Novoizgrađenu zgradu studentskog paviljona, u sklopu osječkog sveučilišnog Kampusa, obišao je jučer (četvrtak) ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, u pratnji domaćina Vlade Guberca, rektora Sveučilišta J.J. Strossmayera.

Riječ je o investiciji vrijednoj 191 milijun kuna, a njenom realizacijom svoj “novi dom” će dobiti 800 studenata.

– Sveučilište u Osijeku jedno je od mlađih sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Ono je od 1995. godine bilježilo nevjerojatan rast, ne samo u akademskim strukturama, nego i infrastrukturno. Ovo što danas Sveučilište u Osijeku jest, za svaku je pohvalu i daje dojam pravog europskog sveučilišta – izjavio je za medije ministar Fuchs.

Prilikom obilaska novoizgrađenog studentskog paviljona, istaknuto je kako je riječ o najvećem paviljonu na prostoru Hrvatske. Njegovim otvorenjem povećat će se broj ležaja na ukupno 1.500, te znatno unaprijediti kvaliteta studentskog života.

-Ova je investicija vrijedna 191 milijuna kuna, od čega je Vlada Republike Hrvatske osigurala 17 milijuna kuna, na čemu smo zahvalni. Očekujemo da ćemo na jesen prerezati vrpcu, odnosno useliti studente u ovaj dom. Stariji dom i novi dom povezani su zračnim tunelom te očekujemo da će ove dvije zgrade funkcionirati kao studentski grad. Razgovarali smo i o novim velikim investicijama, koje su važne za Sveučilište, ali i za Osijek kao grad – naglasio je rektor Guberac.

Rektor i ministar Fuchs
foto: screenshot

Prema najavama iz resornog ministarstva, već su pripremljeni programi za razvojne projekte na hrvatskim sveučilištima, za što je osigurano 7,5 milijardi kuna, a od toga će 650 milijuna izdvojiti za digitalizaciju.

-Želimo da sva sveučilišta u Hrvatskoj budu opremljena, kako nas u budućnosti više ne bi iznenadile izvanredne situacije poput ove koja se dogodila zbog pandemije COVIDA-19. Između ostalog želimo osigurati mogućnost da se iz svake predavaonice mogu uživo prenositi predavanja, da budu interaktivna. Nadam se da neće trebati na ovaj način, ali bit ćemo spremni. Očekujem da će nam rektor Guberac pomoći da to napravimo u budućnosti i na osječkom Sveučilištu, jer je ova uprava sve projekte završila na vrijeme – naglasio je za medije ministar Fuchs.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content