Završna konferencija projekta „Revolucija pčelarstva: Stvaranje znanja i potpomaganje zaposlenja“

U mjesnom domu u Milanovcu u okviru redovne godišnje skupštine Udruge pčelara Virovitica u subotu 30. siječnja održana je završna konferencija projekta „Revolucija pčelarstva: stvaranje znanja i potpomaganje zaposlenja“ koji je u proteklih 12 mjeseci proveo Grad Virovitica s partnerima – VIDRA-om – Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Industrijsko- obrtničkom školom Virovitica te Pčelarskom udrugom Virovitica. Ukupna vrijednost projekta financiranog u sklopu sheme za dodjelu bespovratnih sredstava „Local employment development initiatives-phase II” iz Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. iznosila je 833.367 kuna, od kojih je 94,90 % vrijednosti projekta financirano EU sredstvima, a preostalih 5,1 % sredstvima Grada Virovitice. U sklopu stručne edukacije od 8. do 10. siječnja ove godine održano je i studijsko putovanje u mjesto Dol u Češkoj, odnosno posjet tamošnjem Pčelarskom institutu kako bi se pokazali najbolji primjeri u pčelarstvu i proizvodnji meda te implementirale nove i uspješne metode u daljnjem radu i proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda.
Uvjerenja o završenoj stručnoj edukaciji pedesetosmorici pčelara i budućih pčelara uručila je zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Željka Grahovac, a nazočnima su se obratili i Sven Jesenković, voditelj projekata Razvojne agencije VTA koja je sudjelovala u stručnoj edukaciji pčelara, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica Vladimir Reider, te predsjednik Udruge pčelara Virovitica Dubravko Milanović.
Nakon toga pod predsjedanjem Dubravka Milanovića održana je i godišnja izvještajna skupština Udruge pčelara Virovitica koja broji 151 članova kojem je usvojen plan rada za 2016. godinu u kojem je jedna od stavki bila i usvajanje prijedloga predsjednika udruge Dubravka Milanovića da se radi kvalitetnije razmjene informacije između 5 pčelarskih udruga na području županije, odnosno udruga pčelara u Virovitici, Orahovici, Slatini, Voćinu i Pitomači, koje ukupno broje 300 članova osnuje
koordinacija, odnosno radna skupina iz koje bi jedan član bio i delegat u Hrvatski pčelarski savez. Ta odluka donesena je jednoglasno, a o tom su se na skupštini očitovali i predsjednici svih pčelarskih udruga u županiji.
Prema riječima predsjednika Dubravka Milanovića, pčelarstvo u zemljama EU daleko je jače razvijeno nego u Hrvatskoj, postoji veći broj košnica, a pčelari za svoj rad dobivaju daleko veće poticaje bilo da se radi općenito o proizvodnji ili kupovini neophodnih lijekova za liječenje pčela, koji su u Hrvatskoj jako skupi i teško ih je dobiti. Nadaju se da će osnivanem koordinacije pčelarskih udruga na našoj županiji i delegatom u Hrvatskom pčelarskom savezu iznaći i rješenje za taj i slične probleme.
Osim toga na skupštini su dodijeljena i priznanja jubilarcima, a zlatnu plaketu za 20 godina aktivnog rada u virovitičkoj udruzi pčelara dobio je pčelar Franjo Fućkar iz Virovitice.
Franjo Fućkar posjeduje OPG “Fućkar” koji se bavi proizvodnjom i prodajom meda, posjeduje 170 košnica, a proizvodi med od bagrema i lipe. Skupština je završila tradicionalnim druženjem članova i njihovih gostiju u prostoru Mjesnog doma u Milanovcu. (www.icv.hr, bs, Fotografije: Bruno Sokele)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content