Iz Virovitičkog lista: Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin – Usprkos krizi, grad se i dalje razvija

Iza nas je još jedna kalendarska godina u kojoj se usprkos krizi, kako to uvijek volite naglasiti, mnogo toga u gradu Virovitici radilo.
-Država nam je ove godine zbog neke njene čudne politike, koja nema veze s pravednosti, poreznom reformom gradski proračun osiromašila za oko 3,5 milijuna kuna, zbog čega je bilo manje novca za projekte i sve naše proračunske korisnike. No, bez obzira na pad proračuna uspjeli smo osigurati sredstva za sve njihove potrebe, nijedna udruga zbog toga nije ugasila svoj rad, nijedan sportski klub nije odustao od natjecanja, davanja za socijalu nismo smanjili, vratili smo davanje novčanog poklona za novorođenu djecu, plaće su redovno isplaćivane, što je dovoljan znak da je proračun preraspodjelom sredstava dobro funkcionirao.

Pored toga, mnogo toga u gradu se gradilo, jedan od kapitalnih projekata bio je uređenje Trga kralja Zvonimira sa šetnicom ispred Palače Pejačević i Župne crkve svetog Roka, koja se također uređuje, čime je taj dio grada dobio sasvim novi izgled.

U 2015.GODINI OBAVILI SMO NIZ RAZGOVORA S POTENCIJALNIM INVESTITORIMA, A GRAĐANI ĆE SVE TO MOĆI PREPOZNATI U 2016. GODINI KADA SE POČNU GRADITI HALE I DOĐE DO NOVOG ZAPOŠLJAVANJA

Puno se radilo i na gospodarskom planu.

– Mnogo se toga radilo i po gospodarskom pitanju, u 2015.godini obavili smo niz razgovora s potencijalnim investitorima, kako domaćima, tako i stranima, dosta ugovora o pokretanju proizvodnje u našim industrijskim zonama je potpisano, a građani će sve to moći prepoznati u 2016. godini kada se hale počnu graditi i kada počne zapošljavanje, što je prioritet Gradske uprave. Za provođenje projekata bilo je važno izmijeniti sve strateške dokumente i urbanističke planove, koji su podloga bilo kakve gradnje i izmjena u prostoru. Uz donošenje planova, vrlo je važno i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, u čemu je grad Virovitica, u usporedbi s drugim hrvatskim gradovima, daleko odmakao. Navedeno je podloga za planiranje projekata i njihovo nominiranje prema raznim fondovima za dobivanje financijske potpore.

Tako smo izmjenama prostornih planova proširili i cestama definirali Poduzetničku zonu III, zonu Bilogora (od bivšeg Rapida do obilaznice) zonu Antunovac i Vegešku, gdje se planira izgraditi niz sportskih, turističkih i ugostiteljskih sadržaja. Inače, na Vegeški se planiraju graditi nove hale za potrebe održavanja sajma Viroexpo. Jedan od najznačajnijih provedenih projekata, vrijedan oko 3,3 milijuna kuna sufinanciran od strane Europske unije, bio je izgradnja pristupnih cesta u Poduzetničkoj zoni III – faza II i IV. U Poduzetničkoj zoni II virovitička ugledna tvrtka Brana započela je s izgradnjom kogeneracije, u Poduzetničkoj zoni Antunovac počinje izgradnje pilane Obrta Jerbić.

OSIGURALI SMO NOVAC ZA SANACIJU ODLAGALIŠTA U ZAKONSKOM ROKU, DO 31. PROSINCA 2018. GODINE

Puno se radi i na zaštiti okoliša, posebice je to vezano za gradsko odlagalište otpada.

– Napokon smo s Fondom za zaštitu okoliša potpisali i ugovor oko nastavka sanacije odlagališta otpada. Trakavica oko nastavka sanacije traje već dvije godine, žitelji koji žive u blizini odlagališta opravdano su negodovali, a potpisom novog ugovora uspjeli smo osigurati novac da se odlagalište sanira u zakonskom roku, tj. do 31. prosinca 2018. godine. Projekt nastavka sanacije vrijedan je 1,2 milijuna kuna od kojih će radove Fond financirati sa 60 posto, a Grad Virovitica s preostalih 40 posto iznosa. Nakon tih radova uslijedit će i završna sanacija, tj. postavljanje završnog sloja s uređenjem okoliša, za što se predviđa da će koštati dodatnih 6 milijuna kuna. Nakon tog roka tamo više nema odlaganja otpada pa je Grad Virovitica prema Fondu nominirao izgradnju dvaju reciklažnih dvorišta, jedno će se nalaziti u Poduzetničkoj zoni II, a drugo na postojećem odlagalištu gdje za to postoji sva komunalna infrastruktura.

Grad Virovitica i u 2015. godini uključio se u sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, s našom gradskom tvrtkom Poslovni park pokrenuli smo “buvljak”, rado prihvaćen i od strane posjetitelja, pogotovo prodavača, a bili smo i suorganizatori mnogobrojnih događaja, koje su organizirale razne udruge. Ovdje ne treba zanemariti da je započela izgradnja Sjeverne obilaznice, brze ceste do Suhopolja, projekt vrijedan 139 milijuna kuna, koji će mnogo značiti za rasterećenje prometa kroz Viroviticu, a što je i jedan od preduvjeta za izgradnju gradske šetnice. Putem javnih radova zaposlili smo stotinjak osoba koji najviše rade na uređenju zelenih gradskih i ostalih javnih površina, a krenuli smo i sa sječom bolesnih platana u našem gradskom parku. Pored toga, u Južnom bloku uredili smo igralište za pse, a pomažemo i rad Azila za životinje, koji ima jedan veliki standard.

IDUĆE GODINE KREĆE PROJEKT VRIJEDAN 150 MILIJUNA KUNA

Već početkom iduće godine očekuje nas realizacija jednog velikog projekta.

– Da, najveći kapitalni projekt na području grada Virovitice za što su osigurana sredstva je projekt izgradnje novog biopročistača s novom kolektorskom mrežom, projekt vrijedan oko 150 milijuna kuna, koji će nakon potpisanog ugovora krenuti s realizacijom početkom sljedeće godine. Nadalje, u 2015. godini uspjeli smo provesti projekt koji smo obećali građanima, a to je izgradnja kružnog toka na raskrižju Preradovićeve, Fujsove i Vinogradske ulice, uspjeli smo završiti rekonstrukciju nogosptupa s postavljenjem asfaltnog sloja u Preradovićevoj ulici. U godini na isteku započeli smo i s radovima na izgradnji škole u Koriji, koja je pri završetku izgradnje i u koju će učenici krenuti početkom sljedeće školske godine, po prigradskim smo naseljima sustavno radili na izgradnji novih i uređenju postojećih kanala za odvodnju oborinskih voda, koje su za velikih oborina nanosile velike štete stanovnicima brdskih krajeva pa tako i poljoprivrednicima.

U 2015. godini pokrenuli smo zajedno s Dječjim vrtićem “Cvrčak” eko proizvodnju u eko vrtu, za što smo dobili velike pohvale, žitelji Južnog bloka i dalje su obrađivali gradske vrtove, po čemu smo među rijetkima u Hrvatskoj, a za što smo na nedavnoj konferenciji održanoj u Osijeku također dobili mnogobrojne pohvale. Na ulazu u Južni blok uredili smo i manje igralište s usporavajućom regulacijom prometa, u Ulici Sv. Trojstva u Milanovcu proveli smo pilot projekt postavljanja LED rasvjete, koja će ubuduće krasiti naš cjeli grad i prigradska naselja, LED rasvjeta je postavljena i u dječjem vrtiću, za adaptiranje jedne zgrade u bivšoj vojarni za potrebe Državnog arhiva Grad je uložio preko 200.000 kuna, Grad je pomogao inicijativu mještana za uređenjem pročelja mjesne crkve.

S radom je počela i Katolička osnovna škola, čime se u gradu povećala kvaliteta obrazovanja, Grad je i u 2015. godini za studente osigurao određeni broj stipendija, osigurali smo besplatan prijevoz na naše školarce, isto tako putem jednog projekta osigurali smo i besplatne obroke učenicima u osnovnim školama te zaposlili određeni broj osoba kao pomoćnike u nastavi.

“ROKOVO” JE JEDNA OD NAJBOLJIH MANIFESTACIJA U HRVATSKOJ, ŠTO JE DOKAZ DA SMO PREPOZNATI I U TURISTIČKO-ZABAVNOM SMISLU

Rokovo je 2015. proglašeno “Simply the best”.

– Možemo se pohvaliti da je u 2015. godini grad Virovitica bio dobitnik i jedne od nagrada “Simply the best” i to za organizaciju “Rokova”, kao jednu od najboljih manifestacija u Hrvatskoj, što je dokaz da smo prepoznati i u turističko-zabavnom smislu. Dokaz našeg dobrog rada je i dobivanje bezuvjetnog nalaza Državne revizije, nakon čega i smo dobili i bezuvjetan nalaz Državne revizije vezan oko gospodarenja gradskim nekretninama što je ujedno uz dokaz dobrog rada i lijepa pohvala svim našim djelatnicima, koji svoj posao obavljaju savjesno, transparentno i po zakonu. Naš uspjeh leži u našem zajedništvu, sustavnom provođenju odluka Gradskog vijeća, dobroj suradnji s Virovitičko-podravskom županijom na čelu sa županom Tomislavom Tolušićem i saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, koji nam je svojim zalaganjem i potporom omogućio provođenje niz projekata.

AKO SE RASPIŠE EU NATJEČAJ, GRAD VIROVITICA ĆE BITI MEĐU PRVIM HRVATSKIM GRADOVIMA KOJI ĆE IMATI ŠIROKOPOJASNI INTERNET, PLANIRAMO KINO, OBNOVU VANADISA, GRADSKOG PARKA…

Koje projekte Grad za dobrobit svojih građana planira provesti u 2016. godini?

– Moram naglasiti da je Grad Virovitica u 2015. godini za izradu dokumentacija za projekte koje ćemo za njihovo financiranje prijaviti prema EU fondovima uložio 1,8 milijuna kuna te da se radi o nizu projekata ukupne procijenjene vrijednosti od oko 140 milijuna kuna. Najveći projekt spreman za prijavu na EU fondove kada se raspišu natječaji je projekt Obnove dvorca Pejačević s revitalizacijom Gradskog parka. Uz obnovu dvorca i parka u ovom dijelu grada uredit će se šetnica, rekonstruirati glavni pristupni most ka dvorcu, izgradit će se dječje igralište, a park će krasiti u ovom dijelu Europe jedinstvena multimedijalna fontana. Pored navedenog projekta, drugi po vrijednosti u iznosu od 60 milijuna kuna je izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, za čiju smo realizaciju već odavno pripremili svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se raspiše EU natječaj, grad Virovitica bit će među prvim hrvatskim gradovima koji će imati širokopojasni internet, za čiji projekt imamo pripremljenu svu komunalnu infrastrukturu te strateškog partnera. Od spremnih projekata imamo projekt rekonstrukcije i dogradnje Gradske tržnice vrijedan 7 milijuna kuna u kojemu bi tržnica u cijelosti bila natkrivena i zatvorena, imamo spreman projekt Obnove i opremanja multimedijalne dvorane, putem kojega bi u bivšem Domu Hrvatske vojske imali jedinstveni prostor za održavanje koncerata, kongresa, ali najvažnije od svega, novoopremljenu kinodvoranu. Ovaj projekt vrijedan je 3 milijuna kuna, a kako smo građanima obećali vratiti kino u grad, budite uvjereni da ćemo obećano i ispuniti. Mladima našega grada obećali smo obnoviti prostor bivšeg “Vanadisa”, koji danas stoji zapušten, a koji bi trebao postati mjesto za boravak i druženje mladih.

Projekt rekonstrukcije “Vanadisa” vrijedan je 5,2 milijuna kuna, a pored brige za mlade Grad vodi i brigu o svojim najmlađim sugrađanima pa smo tako krenuli i u izradu Energetske obnove Dječjeg vrtića “Cvrčak”, vrijednosti 1,4 milijuna kuna. Projekt energetskih obnova škola vrijedan je 10 milijuna kuna, dok je 12 spremnih projekata iz ruralnog razvoja vrijedno čak 40 milijuna kuna. Pored navedenih projekata, u planu je izrada dokumentacije za uređenje autoparka i cargoparka.

U GOSPODARSKIM ZONAMA IMAMO 42 PODUZETNIKA, OD KOJIH JE NJIH 21 SAGRADIO SVOJE OBJEKTE, A OSTALI ĆE U 2016. GODINI KRENUTI S IZGRADNJOM

I Sveti Đurađ bi trebao dobiti dječji vrtić.

– Što se tiče projekata iz područja ruralnog razvoja, oni se odnose na izgradnju dječjeg vrtića u Svetom Đurđu, uređenje sporstkog kompleksa u Podgorju, uređenje parka i Vatrogasnog doma u Koriji, uređenje i rekonstrukciju mjesnih domova u Čemernici, Rezovačkim Krčevinama, Rezovcu i u Golom Brdu, uređenje Virovitičkih jezera te izgradnju mosta ispred područne škole u Rezovcu s uređenjem okoliša. Pored navedenih projekata, Grad Virovitica sudjeluje i u županijskim projektima, kao što su izgradnja Drvnog centra kompetencije, Studentskog doma, za čiju je gradnju raspisan natječaj, izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra, a aktivno sudjelujemo i u svim županijskim projektima vezanim za gospodarstvo. Kao što uvijek naglašavam, najvažniji projekti su oni vezani za gospodarstvo pa mi tako u ovom trenutku u gospodarskim zonama imamo 42 poduzetnika od kojih je 21 sagradio svoje objekte, a ostali će u 2016. godini krenuti s izgradnjom.

Tako će u Poduzetničkoj zoni Zapad u 2016. godini strani investitori krenuti s izgradnjom kogeneracije sa staklenicima, dvije investicije vrijedne preko 250 milijuna kuna gdje će se zaposliti preko 200 osoba, a putem kojih će investicija posao osigurati i mnogobrojni njihovi kooperanti. U bivšoj Virovitičanki u 2016. kreće i pokretanje proizvodnje namještaja u tvornici koja će zaposliti 130 osoba, a jedan također strani investitor krenut će u zoni Sjever u izgradnju tvornice biodizela. Iz svega navedenoga može se vidjeti da Grad Virovitica itekako vodi brigu i o izgledu grada, građanima, a ponajviše o gospodarstvu i zapošljavanju.

Kako sam naglasio, bez obzira na krizu, u gradu Virovitici se nije kukalo i plakalo, već se radilo, radi se, a i dalje će se raditi na dobrobit svojih građana i razvoja ne samo grada, već i šire okoline.

Na kraju svim građanima želim blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu te svima nama bolju 2016. godinu. Želim i da jednim boljim zajedništvom ostvarimo bolje sutra, ako ne za nas, onda barem za našu djecu. (www.icv.hr, Zlatko Ciprijanović, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content