Održana prva sjednica Povjerenstva za suzbijanje ovisnosti Virovitičko-podravske županije: Novo koordinativno tijelo omogućit će transparentnu i dinamičnu mrežu suradnje u borbi protiv ovisnosti

U Maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je 1. sjednica Povjerenstva za suzbijanje ovisnosti Virovitičko-podravske županije. Povjerenstvo, koje postoji od 1999. godine, u novom sastavu djeluje od početka travnja, a na prvoj sjednici članovi Povjerenstva upoznali su se sa zadacima i aktivnostima, donesen je Poslovnik o radu Povjerenstva te su utvrđene aktivnosti i rokovi za izradu Akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji u razdoblju 2024. – 2026. godine prema Nacionalnoj strategiji djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine i Akcijskom planu za isti.

Članovi Povjerenstva na sjednici su dogovarali daljnja postupanja i aktivnosti, ali i načine kretanja u novom smjeru koje će omogućiti da Povjerenstvo bude transparentnije, dinamičnije i što više uključeno u zajednicu.

– Glavna ideja je da se približimo općoj javnosti i ozvučimo naše djelovanje, a to znači da sve ono što Povjerenstvo čini, za što se zalaže i potencira bude dostupno zajednici u kojoj djelujemo. Želimo da javnost vidi da postoji koordinativno tijelo u županiji koje brine o ovoj problematici. Povjerenstvo će biti jedna „armatura“ na županijskoj razini unutar koje će se povezivati svi dionici ove problematike i koja će činiti dobru i kvalitetnu mrežu suradnje. Povjerenstvo je tijelo koje može postaviti dobru prognozu stanja na terenu i dati dobar plan i prijedlog intervencije u određenim područjima što do sada nismo imali na ovakav način– istaknuo je predsjednik Povjerenstva Siniša Brlas.

S obzirom na to da je ovisnost biopsihosocijalni problem, članovi Povjerenstva stručnjaci su različitih profila i iz različitih sektora i područja rada čime se omogućuje interdisciplinarno i međusektorsko povezivanje.

– Članovi su osobe različitih profila stručnosti i njihovi su zadaci da na temelju Nacionalnog akcijskog plana daju svoje prijedloge o mjerama i aktivnostima za svoje područje unutar mjera koje su predviđene da se obuhvate županijskim Akcijskim planom. Taj Plan zatim želimo predstaviti javnosti i pokazati da postoji tim koji je odlučio pojačati aktivnosti i oko prevencije i oko suzbijanja ovisnosti u našoj županiji, a sve na temelju iskustava i znanja koja imamo u tim područjima. Naša županija je do sada pokazala da je u mnogim stvarima daleko ispred svih ostalih, a to se sve više prepoznaje i na regionalnoj razini na što možemo biti ponosni– rekao je Brlas i naglasio kako Povjerenstvo na ovaj način želi osigurati temelj za buduće djelovanje i borbu protiv ovisnosti na području VPŽ.

Povjerenstvo, uz predsjednika Povjerenstva i predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok VPŽ Sinišu Brlasa, u novom sazivu čine županijska pročelnica, predstavnica VPŽ i zamjenica predsjednika Povjerenstva Melita Sirovica, predstavnica Obiteljskog centra Područna služba Virovitičko-podravska Tajana Rastija, predstavnik PU Virovitičko-podravske Mario Balogović, predstavnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad – područni ured Virovitica Marija Bajan Prokl, predstavnik osnovnih škola Andrej Hodanj, predstavnica srednjih škola Martina Horvat, predstavnica Općinskog suda Virovitica Vesna Blažević, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Virovitica Snježana Prkić, predstavnica VPŽ Mateja Varkaš Radoš, te predstavnice Organizacije civilnog društva Gordana Radusin ispred Udruženja klubova liječenih alkoholičara Virovitica i Katarina Grahovac ispred Zajednice klubova liječenih alkoholičara VPŽ.

(www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content