Proslava 30. obljetnice osnutka 81. gardijske bojne “Kumovi” nastavljena postrojavanjem pripadnika bojne te preletom “Krila Oluje”

U sklopu proslave 30. obljetnice osnutka slavne 81. gardijske bojne “Kumovi”, danas je u centru Virovitice nastavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH, nakon čega je na šetnici ispred Gimnazije organizirano svečano postrojavanje pripadnika 81. gardijske bojne na čelu sa zapovjednikom bojne generalom Renatom Romićem, kojemu su uz pripadnike bojne, članove braniteljskih udruga i ostale goste, nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH, nekadašnji pripadnik 81. gardijske bojne Josip Đakić, saborski zastupnik Goran Ivanović, general HV Rahim Ademi, počasni građanin grada Virovitice Vladimir Šeks, te domaćini, župan VPŽ Igor Andrović i gradonačelnik Ivica Kirin.

General Renato Romić tom je prigodom zahvalio svim svojim kolegama pripadnicima bojne na zalaganju i hrabrosti koju su pokazali tijekom borbenih operacija, te im skrenuo pozornost da brigu o sebi, članovima obitelji, ali i svojim suborcima gaje i u vrijeme mira.

– Ona izreka: “kako u ratu, tako i u miru”, nije tek prazna fraza, nego i pravilo po kojemu bi trebali živjeti u onome za što smo se borili. Na žalost evidentan je broj umrlih hrvatskih branitelja koji su bolovali od teških bolesti koje su velikim dijelom naslijedili iz ratnih dana. Skrenuo bih pozornost da Ministarstvo hrvatskih branitelja na razne načine skrbi o pripadnicima hrvatske vojske i policije, a jedan od tih vidova su i redoviti liječnički pregledi koji mnogima mogu produžiti, a nekima i spasiti život. Pozivam da se redovno odazivate na te preglede, vodite brigu o svom zdravlju i vodite brigu o vašim kolegama suborcima- poručio im je Renato Romić.

Riječi zahvale bojovnicima uputio je i gradonačelnik Ivica Kirin.

– Hvala vam što imamo hrvatsku državu, budućnost i na koncu i prekrasan grad Viroviticu, ali prije svega hvala vam što ste vi naš pravi uzor kako da stvorimo bolju, sigurniju i ljepšu Hrvatsku- zahvalio je Ivica Kirin.

– Zahvaljujući svima vama, generacija smo koja je imala sreće ovjekovječiti vječni san, a to je san o slobodi i hrvatskoj neovisnosti. Iako sam tih godina bio još dijete, sjećam se svih trenutaka te naše velike povijesti, a svi mi zajedno možemo biti ponosni da smo dio tog vremena kada je velikim slovima upisan početak novije hrvatske povijesti i stvaranja slobodne države Hratske. Hvala vam na vašoj odlučnosti i hrabrosti, vi ste je stvarali- obratio se bojovnicima Igor Andrović.

Čestitke i zahvalu 81. gardijskoj bojni tom su prigodom iskazali i Vladimir Šeks te general Rahim Ademi, a nakon toga su svim pripadnicima bojne uručeni prigodni pokloni.

Svečanost je nastavljena preletom aviona marke “Pilatus” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva skupine “Krila oluje” u različitim letačkim formacijama, a nakon toga je izvedena i kraća vježba bojne za specijalna djelovanja HV.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content