Spasite svoju kožu: Preventivan pregled važan u ranom otkrivanju raka kože

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ovog proljeća organiziraju besplatne preventivne preglede madeža u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin.

Ove godine pregledi se održavaju u devet gradova diljem Hrvatske pa tako i u Virovitici.

-Danas smo u Virovitici s dva kampera u kojim rade dva dermatologa i građanima nudimo i mogućnost pregleda kože, a sve u cilju ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. To su tumori koji nastaju najbrže i kojih ima najviše na svijetu. Kod nas je porast zloćudnih tumora kože, ali nažalost dosta kasno primijetimo promjene i sa zakašnjenjem dolazimo liječniku što je često kod melanoma, a i fatalno jer on ako se kasnije otkrije vrlo brzo metastazira. Zato smo tu za one koji su se naručili i većinu onih koji su došli spontano ćemo moći pogledati ima li sumnjivih promjena i uputiti ih na liječenje – objašnjava nam akademkinja Mirna Šitum, predstojnica klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i voditeljica Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma.

Kako ističu stručnjaci, ako se otkrije na vrijeme, rak kože u 99 posto slučajeva može biti izlječiv. Prema europskoj statistici, Hrvatska je na visokom, četvrtom mjestu prema smrtnosti od melanoma, a incidencija melanoma u Hrvatskoj u stalnom je porastu.

-Zadnja statistika je iz 2021. godine kada je bilo 934 novootkrivenih melanoma što ne zvuči tako strašno, ali još uvijek trećina ljudi dolazi kasno i u sljedećih pet godina dolazi do metastaziranja, odnosno širenje bolesti. Sve naše akcije su usmjerene da se u ranoj fazi otkrije melanom i usmjerene su na edukaciju građana kako bi prevenirali nastanak – kaže nam Mirna Š. 

Kako bi se spriječila porast broja tumora kože, samopregledavanje igra ključnu ulogu u otkrivanju melanoma u ranoj fazi, pa je pomno praćenje potencijalnih promjena najbolje rješenje.

-Razlikujemo dvije vrste zloćudnih tumora, melanom i karcinom kože, potpuno drugačije izgledaju, no melanom je puno opasniji. Ako osoba ima madeže na koži pa najednom vidi promjenu boje prema tamnosmeđoj, crnoj, plavoj, sivoj i naglo je narastao, izgubio rub ili ga osoba nikada nije imala pa odjednom vidi promjenu tada mora otići liječniku. Karcinom počinje kao crvenkasta flekica prekrivena ljuskicama koja povremeno svrbi kada češete, vidi se i krv, pa zacijeli i stvori se krastica, pa za par mjeseci opet. Isto tako, ako je osoba primijetila roskasti čvor koji povremeno krvari to je karcinom. Rizične osobe su u dobi između 50 i 75 godina, one koje imaju svijetlu kožu, oči i kosu, osobe koje su više puta u mladosti imale opekline od sunca, one koje veći dio života provode na otvorenom i one koje imaju osobnu ili obiteljsku povijest obolijevanja od melanoma ili karcinoma kože. Potvrdu rizika praćenu sumnjivim promjenama na koži treba odrediti liječnik obiteljske medicine – objašnjava akademkinja Mirna Š.

Tijekom ovakvih akcija obično se pregleda pet do šest tisuća stanovnika te se otkrije 45 do 60 melanoma i nekoliko stotina karcinoma.

Osim u Virovitici, pregledi su se obavljali u Zagrebu i Vinkovcima, a preglede nastavljaju u Ogulinu na Trgu Petra Stipetića (27. svibnja), u Kninu na Trgu Ante Starčevića (28. svibnja) te u Metkoviću na Trgu kralja Tomislava (29. svibnja).

U lipnju će priliku za pregled imati građani Malinske na otoku Krku (Obala 10, kod Crkve sv. Nikole (3. lipnja) te Umaga (4. lipnja kod Istarske kreditne Banke, Ulica Ernesta Miloša 1). Pregledi će se obavljati od 9 do 20 sati, a za preglede u svim gradovima potrebno se prijaviti ispunjanjem obrasca na službenoj stranici.

Potražiti ih možete danas do 20 sati na Trgu kralja Tomislava (kod sata) u Virovitici i besplatno napraviti pregled madeža.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content