Odlazak legende Davida Bowiea: Po ovome ćemo ga zauvijek pamtiti

Čovjek sa tisuću lica, heroj svemirske rock odiseje, kameleon rock’n’rolla, kako su kritičari nazivali Davida Bowiea, bio je neponovljivi glazbeni umjetnik, glumac, redatelj i vizualni umjetnik čije je djelovanje ostavilo neizbrisiv trag na svjetskoj glazbenoj i umjetničkoj sceni.

David Bowie, iliti David Robert Jones, rođen je u Brixtonu u Londonu 8. siječnja 1947. godine. U ranim šezdesetim godinama prošloga stoljeća nastupa pod imenom Davy Jones, pa su ga zamjenjivali s glumcem i pjevačem Davyem Jonesom iz grupe The Monkees. Kako bi izbjegao te zabune, mijenja svoje prezime u Bowie, po američkom ratnom heroju iz Alamoa Jimu Bowieu i njegovom poznatom nožu naziva – Bowie.

S petnaest godina Bowie doživio je nesreću kad ga je prijatelj George Underwood, koji je nosio prsten na ruci, udario u lijevo oko radi jedne djevojke i teško ga povrijedio. Bowie je osam mjeseci izostao iz škole, sve dok doktori nisu završili s operacijama i dok opet nije mogao normalno otvarati i zatvarati oko. Bez obzira na sve teškoće koje je prošao, ostao je dobar prijatelj s Underwoodom, koji je kasnije ilustrirao Bowieve rane albume. Doktori ipak nakon svega nisu uspjeli skroz zaliječiti njegovo oko, jer mu se zjenica neprestano širila. Rezultat toga je njegovo trajno oštećenje dubinskog opažanja, kao i teško raspoznavanje boja.

Živeći pod utjecajem klasičnih rock’n’roll izvođača kao što su Fats Domino, Chuck Berry i Little Richard čije je ploče posjedovao njegov otac, oduševivši se Richardovim klasikom ‘Tutti Frutti’ iz 1955. godine te pod utjecajem američkih modern jazz glazbenika poput Charlesa Mingusa i Johna Coltranea, čvrsto je odlučio postati ‘najveća rock zvijezda u Engleskoj’.

Glazbenu karijeru Bowie počinje vrlo rano, kao šesnaestogodišnjak. Prvi album objavljuje 1967. godine za izdavačku kuću ‘Decca Records’ pod jednostavnim nazivom David Bowie. Prvi uspjeh doživljava 1972. godine sa pjesmom ‘Space Oddity’, a čija je prva verzija snimljena 1969. godine (u mono tehnici, da bi je nešto kasnije snimili stereo).

David Bowie je bio jedan od pionira rock teatra koji sa svojim originalnim nastupima i rock predstavama još u razdoblju ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ dobiva epitet ‘kozmički Ziggy’ te oduševljava, provocira i zbunjuje glazbenu i svjetsku javnost. Tijekom proteklih desetljeća u mnogome je utjecao na planetarna glazbena zbivanja svojim originalnim glazbenim izričajem kao vječno nepredvidljivi, uvijek inovantni autor i izvođač koji je uspješno uspijevao prebroditi mnoge žanrovske promjene i trendove.

David Bowie

Nadahnut Pixiesima i Sonic Youthom, kao i sjećanjima na rane sedamdesete, Bowie okuplja hard rock kvartet Tin Machine, u kojemu uz njega sviraju gitarist Reeves Gabrels, Tony Sales na basu i Hunt Sales na bubnjevima. Tin Machine su objavlili dva studijska albuma i jedan live album.

Šminka, kostimi, koreografija, muzika, svjetlo, ples, gluma, postali su sastavni dio njegovih rock predstava, a njegova ‘Glass Spider Tour 87’ je zabilježena kao jedna od najvećih i najuspješnijih u povijesti rock glazbe.

Tijekom nastupa 25. lipnja 2004. godine na Hurricane festivalu u njemačkom gradu Scheeßelu osjetio je snažnu bol u prsima kada su liječnici ustanovili da se radilo o manjem srčanom udaru te je hitno operiran u Hamburgu. Oporavak je trajao godinu dana i pored nekoliko nastupa na Fashion Rocks 2005. i gostovanja sa Arcade Fire 2005. godine, te Davidom Gilmourom i Aliciom Keys 2006. godine., Bowie nije održao solistički koncert punih jedanaest godina.

Njegov posljednji album, izdan prije tri dana, među kritičarima je vrlo dobro prihvaćen. Bowie se pojavljivao i na filmu kao vrlo uspješan glumac, redatelj i vizualni umjetnik. Uspješno se prilagođavajući novim trendovima (od jazza, beata, bluesa i psihodelije u šezdesetima preko glam-rocka, soula, funka, new wavea u sedamdesetima, popa u osamdesetima te hip-hopa, alternativnog rocka i elektronike u devedesetima pa sve do neoklasicizma) te pomicanjem njihovih granica, postao je i jedan od najutjecajnijih britanskih, ujedno i svjetskih, izvođača ikada izvršivši golemi utjecaj na brojne izvođače bez obzira na njihovu stilsku orijentaciju.

U okviru svoje svjetske turneje ‘The Sound + Vision World Tour 1990’ koja će završiti na stadionu River Plate u Buenos Airesu 29. rujna, po prvi put je nastupio i u Zagrebu (stadion Maksimir, 5. rujan).

Kad je riječ o privatnom životu, Bowie se prvi put oženio 1969. godine s Angelom Barnett. Njihov sin Duncan Zowie Haywood Jones rodio se 30. svibnja 1971. godine. Nakon osam godina razdvojenog života, par se rastao 8. veljače 1980. u Švicarskoj.

Bowie se drugi puta oženio 1992. godine somalijskim supermodelom Iman Abdulmajid, a 2000. godine dobili su kćer Alexandru Zahra Jones (koju zovu Lexi). S njima je na relaciji Manhattan – London živjela i Imanina kćer iz prvog braka Zulekha.

(www.tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content