Što s drvcem nakon Božića?

Sva prirodna božićna drvca koja do 8. siječnja odložite pored EKO-otoka biti će odvezena na recikliranje. Sa drvca prethodno uklonite sve ukrase, šljokice, svjetla i sve neorganske dekorativne materijale. Popis i lokacije EKO-otoka saznajte klikom na ikonicu EKO-otoci koja se nalazi na web stranici Flore VTC.

Drvca bilo kada možete  osobno donijeti u reciklažno dvorište koje se nalazi na Gradskom odlagalištu. Stanari zgrada kolektivnog stanovanja mogu svoja božićna drvca odložiti i pored kontejnera za komunalni otpad.

Prirodna božićna drvca su biorazgradiva i možete ih sami usitniti i koristiti kao malč prekrivku u vrtu za zadržavanje vlage i sprječavanje rasta korova. Trebate samo voditi računa da je ovakav malč izrazito kisel i nije pogodan za neke biljke.

Važno je da drvca ne spaljujete, pogotovo ne u kaminima i pećima na drva zbog štetnih sastojaka (terpentin) i velike zapaljivosti koja može oštetiti vaš dimovodni sustav.

Ukoliko ste pak za za Božić nabavili i okitili “živo” drvce u posudi, a s namjerom da ga nakon Božića posadite, budite vrlo oprezni jer zbog izrazito niskih temperatura velika je vjerojatnost da Vam to neće uspjeti. Posudu bi trebalo postupno na po nekoliko dana pemještati iz toplijih u hladnije prostore kuće, prvo u hodnik, pa verandu ili u ne grijanu garažu. Nakon privikavanja drvca na hladnoću možete ga iznijeti van u zaklonjen prostor i sačekati toplije vrijeme za sadnju. Tako će vjerojatnost primitka biti puno veća. Djelatnici našeg Vrtnog centra rado će Vam pomoći dodatnim savjetima o načinu sadnje i izboru najboljeg mjesta sadnje. (flora-vtc.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content