Najveći do sada: Prošao je projekt Geopriče UNESCO geoparka vrijedan 77,2 milijuna kuna

Prošao je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko-podravskoj županiji čiju studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju je izradila VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Naime, Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je Geopriče UNESCO geoparka na Javni poziv – Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

– Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno gospodarskog razvoja navedenih općina što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović.

Projekt obuhvaća ulaganje Javne ustanove Parka prirode Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija – najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu. Bit će to mjesto gdje će posjetiteljima na inovativan i interaktivan način pomoću multimedija i raznih postava biti interpretirana prirodna i kulturna baština Parka prirode Papuk na površini od cca 800 m2, a otvorenje centra očekuje se u siječnju 2020. godine.

centar geo vocin

Već tijekom 2018. godine posjetiteljima će biti dostupni mnogi sadržaji. Adaptirat će se dvije dvorane u prizemlju Centra za posjetitelje Velika – budućoj Kući Panonskog mora u kojoj će biti prezentirana geološka povijest Papuka: uz korištenje multimedijalne tehnologije prezentirat će se Panonsko more koje se na ovom području rasprostiralo prije 16 milijuna godina. Najmlađi posjetitelji će u vanjskoj učionici i igraonici na interaktivan način kroz igru upijati osnovna znanja o Papuku.

Untitled 11

Adrenalinski park bit će dodatan sadržaj za posjetitelje željne aktivnog provođenja slobodnog vremena, a nalazit će se pokraj Eko kampa Duboka kod Velike. Planinari i ostali posjetitelji koji aktivno provode slobodno vrijeme Papuk će razgledati s 5 obnovljenih i jednog novoizgrađenog vidikovca na području Parka. Svi će biti opremljeni namještajem za odmor i opremom za razgledanje te info tablama.

U 2019. godini dovršit će se rekonstrukcija prometne dionice Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, što će omogućiti kvalitetnije povezivanje postojećih i novih sadržaja i atrakcija za posjetitelje na cijelom zaštićenom području u objema županijama.

adrenalinski

Zaposlenici Papka prirode Papuk kroz razne edukacije i osposobljavanja nadogradit će vještine i znanja kako bi posjetiteljima pružili veću sigurnost i bolju informiranost tijekom njihova boravka u zaštićenom području. Prisustvo na najvećim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, kao i znanstveni i turistički eventi i prezentacije u vlastitoj organizaciji omogućit će bogatu promociju Parka prirode Papuk.

Unaprjeđenjem turističke infrastrukture Parka prirode Papuk uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno- povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja posjetiteljima povećat će se broj posjetitelja Parku, produžiti njihov boravak a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Uspostava ovog tipa turističke atrakcije potaknut će i druge dionike da pokrenu posao u području turizma, kao što su smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti ili suvenirnice.

jankovac

Ocjenjivanje projekta prošlo je kroz 4 standardne faze procedure u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije prije same Odluke o financiranju koja prethodi potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Nakon provjere prihvatljivosti ukupni prihvatljivi troškovi iznose 77.238.120,20 HRK bez PDV-a uz 85% potpore MRRFEU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk i Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije. (www.ravidra.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content