Mladi virovitički poduzetnici Đuro Pribil i Kristina Lukačević: Dobre ideje i odvažnost ključ su za pokretanje posla

Program samozapošljavanja jedna je od mjera aktivne politike zapošljavanja koja djeluje posljednjih nekoliko godina, a od ove godine došlo je do nekih promjena i to u prije svega u povećanju sredstava. Dok su prije potpore bile oko 25.000 kuna, danas se taj iznos penje do 35.000 kuna. Također, osobe koje se samozaposle mogu koristiti i program stručnog osposobljavanja za rad te potpora tada iznosi 45.000 kuna.

SAMOZAPOŠLJAVANJE – PRILIKA ZA USPJEH
Prema riječima predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica Lahorke Weiss, ove godine su za samozapošljavanje na razini Područnog ureda Virovitica potpisana 22 ugovora, a do kraja godine očekuje se da će se ta brojka popeti do 40. Inače, od 2013. godine preko HZZ-a Područnog ureda Virovitica mjeru samozapošljavanja koristilo je oko 280 osoba.
– Moram reći da smo do sada imali odlične rezultate i da je veliki broj samozaposlenih osoba opstao na zahtjevnom tržištu, a mnogi od njih su i prepoznati poduzetnici na području naše županije – ističe predstojnica Lahorka Weiss.
Mladi poduzetnici Đuro Pribil i Kristina Lukačević jedni su od onih koji su zahvaljujući dobroj ideji i odvažnosti te “vjetru u leđa” od strane HZZ-a pokrenuli vlastiti posao i uhvatili u Virovitici svoju priliku za poslovni uspjeh. Njihov primjer ujedno je motivacija za nezaposlene koji svoju priliku još uvijek traže.

UNATOČ KONKURENCIJI TREBA BITI ODVAŽAN
Đuro Pribil, vlasnik cvjećarnice Amarilis u središtu Virovitice, mjeru samozapošljavanja koristio je 2013. godine kada je ujedno i otvorio cvjećarsku trgovinu. Danas zapošljava dvije osobe i kaže da ni jednog trenutka nije požalio zbog tog poteza. Inače je po struci poljoprivredni tehničar, no položeni cvjećarski ispit te dugogodišnje iskustvo u tom poslu bili su dovoljni za ostvarivanje potpore i otvaranje vlastite cvjećarnice.
– U trenutku kada sam podnio zahtjev za potporu, bio sam prijavljen na Zavodu kao nezaposlena osoba jer sam dao otkaz u lokalnoj cvjećarnici u kojoj sam radio. Na podnošenje zahtjeva potaknulo me upravo prethodno radno mjesto, predan sam tom poslu i zaista uživam ovo raditi – ističe Đuro u čijoj se cvjećarnici nalazi veliki izbor sezonskog cvijeća, aranžmani sa živim cvijećem, cvijeće za vazu, svijeće, multiflori, svileni aranžmani i buketići… Cvijeće za vjenčanja, sprovode, ali i pokloni također su dio usluge koju ova trgovina nudi.
Posla ima, a iako je postojao određeni strah, Đuro ističe da je prezadovoljan od prvog dana.
– Trebalo se usuditi, ipak ovdje u gradu postoji konkurencija i što se tiče cvjećarnica, ali i ponude u trgovačkim centrima. Jest da puno radimo, dođe period kada smo ovdje “od jutra do sutra”, ali kada se posao radi s voljom, ništa nije teško – naglašava Đuro Pribil.

NAJLAKŠE JE KADA RADIŠ ZA SEBE
Mlada arhitektica Kristina Lukačević također se nakon rada u Zavodu za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije, u Razvojnoj agenciji VIDRA te kod privatnika gdje se okušala u projektiranju odlučila za privatne vode. Kristina je mjeru za samozapošljavanje koristila 2015. godine kada je u Virovitici otvorila tvrtku ARCHIpuls koja se bavi projektiranjem, građenjem, stručnim poslovima prostornog uređenja, unutarnjim uređenjem i opremanjem objekata…
– Nije uopće lako biti privatnik. Kada radiš za nekoga, nekako ne osjetiš neke stvari, a ovako u određenom trenutku postaješ direktor, više nisi samo projektant, već moraš voditi brigu i da sve ostalo funkcionira kako treba. Znači, u jednom danu trebam pronaći vremena za sastanak s investitorom, sastanak s izvođačima, otići na gradilište… To su sve stvari koje ne osjetiš kada sjediš u uredu i crtaš. Najveći šok mi je bio odlazak na gradilište, no bez obzira na sve, nisam požalila. Mislim da je ipak najlakše kada radiš za sebe, kada ulažeš u nešto što ostaje tebi – govori Kristina o iskustvima nakon prelaska u privatne vode.
Potpora za samozapošljavanje pomogla joj je pri kupnji kvalitetne opreme potrebne za početak rada, a na ovaj korak se odlučila jer smatra da se na ovaj način ulaganjem dovoljno snage, energije i znanja s vremenom može više zaraditi.
– Danas se nije lako odlučiti na taj korak. Ja sam impulzivna po prirodi pa nisam previše razmišljala. Najlakše je kod kuće sjediti i kukati da su u Njemačkoj veće plaće i slično, ali stvar je u tome da se i ovdje može dobro zaraditi, samo treba biti uporan – zaključuje Kristina.

Ispunjavanjem kriterija do potpore od 35.000, odnosno 45.000 kuna
Sredstva koja se dodjeljuju nezaposlenim osobama za pokretanje vlastitog posla su strogo namjenska i definirana troškovnikom. Sve osobe koje planiraju samozapošljavanje moraju ispuniti određene kriterije, odnosno ostvariti određeni broj bodova da bi dobile potporu, a riječ je o obrazovanju i radnom iskustvu u djelatnosti koju osoba planira pokrenuti. Zatim, tu je i projekcija prihoda i rashoda za poslovnu godinu, kao i sama poduzetnička ideja i konkurentnost na lokalnom tržištu.
– Savjetnik unutar Područnog ureda pomaže u razradi i definiranju poslovnog plana, a nakon što nezaposlena osoba prođe naše radionice za samozapošljavanje, razgovor sa savjetnikom te ispuni svu potrebnu dokumentaciju, podnosi se zahtjev za potporu – ističe predstojnica HZZ-a Područnog ureda Virovitica Lahorka Weiss. (Virovitički list)