„Superjunakinje“ – priča o četiri žene i sudbinama s kojima se svatko može poistovjetiti

Superjunakinje. Naziv je to romana poznate književnice i pjesnikinje Lee Brezar o četiri žene koje su dotakle dno života i koje se nalaze na psihijatrijskom odjelu jedne klinike, a koji je večeras (utorak) u povodu Rokova publici predstavljen u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.

Superjunakinje s dna

„Danas su moderne priče o pobjednicima, o uspjesima i čini se kao da nemamo pravo na pogreške u ovome svijetu. Svima nastojimo pokazati svoje lijepo lice, a strane kojih se sramimo, njih skrivamo od drugih, ne znajući da se upravo u njima nalazi neka posebna poruka koja bi drugome mogla pomoći – o razlozima objavljivanja ove zanimljive knjige rekla je urednica Sandra Pocrnić Mlakar.

junak web

U Superjunakinjama priča kreće od dna, od kraja jedne vrste života koji su dosegle Marlena, Jasna, Ana i Katja. Svaka je arhetip na svoj način, rekla je prof. Ljubica Uvodić Vranić, poznata hrvatska psihologinja, koja je napisala recenziju romana. Ta četiri arhetipa su saboter, prostitutka, žrtva i dijete, a kako se kroz svoje liječenje putem psihoterapije otkrivaju jedna drugoj, dolaze do spoznaje da jedna drugu zapravo upotpunjuju, unatoč različitim sudbinama. „Kad se netko usudi opisati četiri sudbine i dotakne pritom svako srce, onda je to znak da je autorica ‘pogodila’. Jer, nevjerojatno je kako je ovaj roman zapravo knjiga i o nama samima, kako svaki od ovih likova možemo prepoznati u sebi – rekla je prof.  Ljubica Uvodić Vranić.

Iako roman donosi priču o tragedijama koje su zadesile četiri akterice, a koje u romanu pričaju u prvom licu, autorica naglašava da je nastojala izbjeći patetiku i neizbježnost te ponuditi čitateljima da kroz ove dirljive i teške životne priče, poput glavnih superjunakinja, iskoriste priliku za nadu i optimizam.

junak1

„Poruka glasi u biti da moramo živjeti dan po dan, ne gledati predaleko u budućnost, jer tada ne vidimo sitne prepreke ispred sebe, ne vidimo da nas netko vuče za rukav, tražeći pomoć baš u tom trenu. Kako već 15 godina radim na sebi i imam pravilo da od svake knjige koju pročitam želim nešto i naučiti, i ova je nastala s istim ciljem, prenijeti poruku da je sve u biti u redu i da svaki problem ima svoj kraj – poručila je autorica Lea Brezar. Javnosti  je već poznata njena knjiga poezije „Oda godinama“, „Izvan okvira“ te „Da! I? – priručnik za preživljavanje nakon padova“.  „Superjunakinje“ su čitateljima na raspolaganju u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content