SREBRENKI BEKIĆ IZ BUŠETINE POTPORA OD 113.000 KUNA IZ EU FONDOVA ZA UZGOJ KOKOŠI HRVATICA: Novcem iz europskih fondova napravili kokošima otvoreni kokošinjac

Srebrenka i Zoran Bekić iz Bušetine već tri godine bave se uzgojem kokoši hrvatica u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Želja im je bila napredovati u uzgoju te kvalitetne vrste peradi koja voli boravak na otvorenom.

– Moram priznati da nije sve išlo tako glatko, u jednom trenutku mislili smo čak i odustati zbog velikih troškova. No, tada smo otkrili natječaj za podmjeru 6.1.1. Potpora za pokretanje posla mladim poljoprivrednicima, uz pomoć županijske Razvojne agencije Vidra izradili projekt, prijavili se i dobili 113.000 kuna. Pola tog iznosa već smo dobili, a ostatak bismo trebali dobiti do kraja godine – rekla nam je Srebrenka Bekić.

Potpora iz Europskog fonda pomoći će ovoj nositeljici obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva da pokrije znatan dio troškova ulaganja. Jedan od njih je i izgradnja prostora za držanje kokoši hrvatica na otvorenom.

OTVORENI KOKOŠINJAC

– Napravili smo im nešto poput otvorenog kokošinjca, oko 900 kvadrata ogradili smo žicom i s gornje strane prekrili mrežom. Unutar prostora su i natkriveni peradarnici. Kompletno ulaganje iznosi oko 150.000 kuna, no zadovoljni smo jer je riječ o zaista lijepo ograđenom prostoru za držanje peradi koja zahtijeva takve uvjete – kaže Srebrenka Bekić.

Kokoš hrvatica je vrsta koja veći dio života provodi na otvorenom i slobodno se kreće livadama, voćnjacima i dvorištima. Peradarnici im služe samo za sklonište tijekom noći, za nevremena i kiše. Kokoš hrvatica jaja počinje nesti već s 5 mjeseci starosti, a godišnje nese od 200 do 250 komada. Meso joj je jako dobre kvalitete, a na području Hrvatske za sada su registrirane četiri udruge koje se bave njenim uzgojem i držanjem.

ZA KOKOŠI SADE KUKURUZ I TRITIKAL

U Virovitičko-podravskoj županiji već duže djeluje Udruga koka hrvatica, a prije dvije godine u Kozicama je otvorena i pakirnica jaja. Upravo su jaja proizvod na kojemu je teško zaraditi, kaže Srebrenka Bekić, jer se uloženo nikada ne vrati kroz otkupnu cijenu.
– Pakirnica jaja u Kozicama nudi svega kunu po jajetu, što je uistinu malo. Jedina je prednost što ćete pritom imati dobar plasman. Vjerujem da se svi uzgajivači kokoši hrvatica nadaju većoj otkupnoj cijeni jer je problem isti kao i u drugim granama poljoprivredne proizvodnje: otkupna cijena je niska pa se jedva pokrivaju troškovi proizvodnje, a netko nema dovoljno ni za to – smatra ova uzgajivačica.

U okviru OPG-a Bekići sade kamilicu na 6 jutara te kukuruz i tritikal (pšenoraž) za potrebe ishrane kokoši. U cijeloj proizvodnji rade s dva mala traktora stara oko pola stoljeća.
– Nismo lakomi i ne tražimo previše, no nije lako. Mi koji smo ostali u ovoj proizvodnji nadamo se da će se nešto pokrenuti, da ćemo izvjesno vrijeme raditi barem s nulom, a nakon toga možda nešto i zaraditi – zaključuje Srebrenka Bekić iz Bušetine. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content