Svjetski tjedan svemira u virovitičkoj OŠ Vladimira Nazora obilježen raznim aktivnostima

Učenici i učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora Virovitica od 4. do 10. listopada tradicionalno su obilježili Svjetski tjedan svemira radionicama, izložbom i promatranjima pomoću teleskopa. Svjetski tjedan svemira diljem svijeta ove godine obilježava se pod geslom „Istraživanje novih svjetova u svemiru“. Zbog toga je, pod vodstvom prof. Ivana Fadljevića, po prvi put održana radionica iz robotike u koju su se uključili i učenici virovitičke Gimnazije Petra Preradovića. Prošlo je 400 godina od smrti Fausta Vrančića rođenog u Šibeniku, a njegov crtež padobrana Homo volans poveznica je s izložbom i prezentacijom na temu „Uporaba padobrana u istraživanju svemira“.

WSW V Nazor 2017 br 8

Izložene su i fotografije pješčanih dina (sipina) snimljenih na Marsu pomoću satelita koji kruže oko „crvenog planeta“. Škola se nalazi na padini pješčane dine koja je najviša prirodna uzvisina u Virovitici. To je bio razlog da se nedaleko škole, s dubine veće od jednog metra, iskopa žuti pijesak koji je poslužio za modeliranje uvjeta na Marsu. U školu je na posudbu stigao robot Haxapod sa šest nogu konstruiran i proizveden u Zagrebu. Upravljan daljinski pomoću mobitela s Androidom, Hexapod je poslušno izvršavao sve naredbe, a brzim i skladnim kretnjama na „virov’tičkom“ pijesku oduševio je male i velike promatrače.
Vremenske prilike tijekom Svjetskog tjedna svemira ove godine onemogućile su organizaciju javnog večernjeg promatranja nebeskih objekata pomoću teleskopa. Za utjehu, manjim teleskopom i bezopasnom metodom projekcije, promatrane su Sunčeve pjege.

WSW V Nazor 2017 br 11

Na nogostupu od škole do pošte, na Modelu Sunčevog sustava u mjerilu M 1:15 000 000 000, označeni su položaji Sunca i planeta. Na ovom modelu Sunce je veliko poput grejpa, Merkur kao zrnce šećera, Venera i Zemlja kao glava pribadače, Mars kao zrno maka, Jupiter i Saturn kao omanje bobica grožđa, a Uran i Neptun poput bobice ribizla. Nevjerica nekih šetača po ovom modelu Sunčevog sustava i veličina na njemu, samo potvrđuje opravdanost izrade ovakvog učila.

(www.icv.hr, tekst i foto: Zlatko F. Kovačević)

[g-gallery gid=”428990″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content