SEZONA GRIJANJA U PUNOM JEKU: Zbog ulaganja u kotlovnice i sustav građani će i ove sezone imati niže račune za grijanje

Poučena iskustvom od prošle godine tvrtka Poslovni park Virovitica u suradnji s predstavnicima suvlasnika zgrada spojenih na kotlovnice dobro se pripremila za ovogodišnju sezonu grijanja. Prema prvim izračunima stanarima su se smanjili računi za isporučenu toplinsku energiju.

Problem grijanja u Virovitici vukao se do početka kolovoza protekle godine, kada je dotadašnji distributer toplinske energije Plin Vtc sva prava distribucije prebacio na Virovitičko-podravsku županiju, koja je s Gradom Viroviticom u nove kotlovnice investirala oko 2,4 milijuna kuna. Nakon toga su sva prava i obveze prebačeni na Poslovni park Virovitica, tvrtku u stopostotnom vlasništvu Grada Virovitice.

– Unatoč kvaru na toplovodu u Pejačevićevoj ulici, koji smo u potpunosti sanirali s 50 tisuća kuna, ovogodišnja sezona je dobro započela. Uz prijašnju obnovu četiri kotlovnice ove smo godine u saniranje pete kotlovnice u gradu Virovitici, zgrade “Obrtnik”, tj. kupnju novih plamenika investirali oko 150 tisuća kuna. Iz kotlovnice “Obrtnik” toplinskom energijom opskrbljujemo pet zgrada s 93 stana i četiri poslovna prostora te Osnovnu školu V. Nazora koja ima svoj sustav grijanja – o ovogodišnjoj sezoni grijanja kazao nam je Matija Mustač, direktor Poslovnog parka Virovitica.

NOVI OBRAČUN

Obnavljanjem kotlovnica najviše su bili zadovoljni stanari, kojima su zbog novog obračuna smanjeni računi za grijanje.

– Sanacijom i obnovom kotlovnica uspjeli smo smanjiti fiksni dio plaćanja koji se odnosi na njihovo održavanje, a varijabilni dio koji se odnosi na troškove računa za struju, plin i vodu ovisi o potrošnji pojedine zgrade, što u konačnosti utječe i na visinu računa za grijanje. Primjerice, vlasnik jednog stana od 80,36 metara kvadratnih u siječnju 2016. godine plaćao je mjesečni račun u iznosu od oko 1500 kuna, a obnovom kotlovnica i novim obračunom taj stanar grijanje u siječnju 2017. godine plaćao je 913 kuna – naglasio je Matija Mustač.

Pojedinci nagomilali tvrtki 100.000 kuna duga

Bez obzira na sva ulaganja, Poslovni park Virovitica bilježi gubitke u poslovanju i to zbog stanara koji ne plaćaju svoje račune.

– Neredovnih platiša je oko 10 posto. Oni se griju iz kotlovnice “Obrtnik”, a neredovito ili uopće ne plaćaju račune. Taj teret pao je na našu tvrtku pa nam danas ti građani zbog isporučene toplinske energije duguju oko 100.000 kuna – istaknuo je Matija Mustač, naglašavajući da će tvrtka ovih dana i te probleme riješiti. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content