MIKEŠKI JESTVENIK: Dva u tepsiji (oraj, mak)

U prvim danima 2018. godine donosimo vam iskušan recept dizanice s nadjevom od oraha i maka. U starim zapisima imenovane su kao orehnjača i makovnjača, a u Slavoniji i kao gužvara. Osim s orasima i makom dizanice su se u drugoj polovini 20. stoljeća pravile i s lješnjacima, bademima i čokoladom. Rukopisi s početka 20. stoljeća upućuju nas i na rogač. Dizanica je čest i nezaobilazan kolač u svim prilikama i godišnjim dobima na stolovima naših vrijednih domaćica.

Sastojci:
45 dag oštrog brašna
1 kocka kvasca
25 dag maslaca
1 žumanjak
malo mlijeka za dizanje kvasca

U malo mlakog zašećerenog mlijeka dizati kvasac pa s ostalim sastojcima zamijesiti tijesto. Podijeliti na četiri dijela i oblikovano opet dizati. Razvaljati, puniti nadjevom i ponoviti dizanje. Saviti u savijaču i premazati razmućenim žumanjkom. Rumeno ispeći.
Nadjevi:
1. mljeveni orasi, vruće mlijeko i šećer po potrebi
2. mljeveni mak prokuhan u mlijeku i zašećeren

Nadjevima možemo dodati namočene, prokuhane ili rumom aromatizirane grožđice. Nadjevi moraju biti mazivi, a ne suhi ili premekani.
Uživajte u izradi prhkog dizanog tijesta. Trud će vam biti uzvraćen trajnošću ovog domaćeg mirisnog klasika.

(www.icv.hr, J.J.P, Lj.M. )