RADOVI NA UREĐENJU VIROVITIČKE RIJEKE Kakva budućnost očekuje Ođenicu?

Hrvatske vode započele su prije desetak dana s uređenjem 350 metara dugog vodotoka Ođenice između Franjevačke i Ulice Ruđera Boškovića u Virovitici. Riječ je o postavljanju obloga u visini do 2 metra radi stabilizacije korita te kako bi se spriječilo klizanje, što će olakšati košnju i održavanje. Ovi radovi preventivne redovne i izvanredne obrane od poplava vrijedni su oko milijun kuna, a završetak se očekuje krajem ljeta.

Osim navedenog, Grad Virovitica s Hrvatskim vodama surađuje u vezi uređenja vodnog režima gornjeg i donjeg sliva Ođenice, a uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za idejne projekte. Uređenje donjeg sliva bit će u funkciji obrane od poplava i navodnjavanja poljoprivrednih površina na području grada Virovitice, kao i dodatnih rekreativnih i turističkih sadržaja. Idejni projekt uređenja vodnog režima gornjeg sliva Ođenice sadržavat će izmuljivanje na svim jezerima, obnovu postojećih pregradnih profila, izgradnju nove akumulacije Ribnjak, podizanje vodnog lica izgradnjom dvije ustave sa sanacijom korita vodotoka te izgradnju jezera Bajer, koji će uz primarnu funkciju osiguranja dovoljne količine vode za potrebe navodnjavanja biti i potencijal uvođenja sportsko-rekreacijskih sadržaja.

U planu je i uređenje staza te ostalih sadržaja za posjetitelje, kao što su mostovi, pješačke i biciklističke staze, igrališta sa svom komunalnom infrastrukturom, rasvjetom te ostalom komunalnom opremom. – Cilj je kompletno urediti Ođenicu kako bi vratili život na nju, a paralelno s tim riješio bi se problem košnje i neuređenosti zbog kojeg su se građani žalili – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin dodajući kako je projektna dokumentacija u fazi pripreme, dok je građevinska studija već napravljena. (www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content