Kroz projekt Udruge SMS starijim osobama ispunit će se slobodno vrijeme te poboljšati kvaliteta života

Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava “SMS – sve možeš sam” sklopila je s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 20. srpnja 2018. Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekata usmjerenih unaprijeđenu kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti pod nazivom „Aktivni i kreativni u starosti“.

Predloženi Projekt za opći cilj ima uključivanje starijih osoba (starijih od 60 godina života) u život zajednice sukladno Strategiji socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017.-2020. i sprječavanje institucionalizacije starijih osoba. Posebni cilj ovog Projekta je organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe koje su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba koje žive u lokalnoj zajednici u kojoj se navedene aktivnosti provode, kao i širenje ovih usluga na područjima na kojima iste nisu dostupne. Udruga SMS provedbom ranijih projekata prepoznala je starije osobe kao skupinu kojoj su potrebni određeni oblici društvene pomoći zbog njihovih oslabljenih funkcionalnih sposobnosti i nemogućnosti samostalnog zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, ali i potrebe organiziranja dnevnih aktivnosti i kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena. Projektom ćemo provesti niz aktivnosti koje imaju za cilj ispunjavanje slobodnog vremena, poboljšanje kvalitete života starijih osoba, te promociju zdravih stilova života.

Najvažnija grupa aktivnosti unutar ovog Projekta su „Kreativno – likovne radionice“ za starije osobe koje uključuju izradu nakita od tkanine i drugih materijala, decoupage tehniku na raznim predmetima, izradu ukrasa, slikanje na platnu i dr. Kreativno – likovne radionice održavat će se ponedjeljkom i petkom u prostorijama Udruge SMS.

Svake srijede bit će organizirano pružanje besplatne pravne pomoći za starije osobe, a bit će organizirana i dva predavanja („Ljudska prava i prava starijih osoba“ i „Socijalna prava i prava iz zdravstvene zaštite starijih osoba“).

Planiraju i redovito, na tjednoj bazi, održavanje sportskih te kulturno – zabavnih aktivnosti za starije osobe.

Projektom su obuhvaćeni izleti, odlasci na bazen u Barcs, posjeta kazalištu, sudjelovanje na sajmu rukotvorina, obilježavanje važnijih događaja i sl.

Projektne aktivnosti izvršavat će se kombinirano na području grada Virovitice (u prostorijama Udruge “SMS“ i udruge partnera) te na području općine Suhopolje.

Točan raspored i hodogram održavanja pojedinih aktivnosti svi zainteresirani mogu vidjeti u prostorijama Udruge SMS.

Za očekivati je da će Projekt potaknuti trajno organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe, povećati stupanj socijalne osjetljivosti, povećati svijest o društvenoj odgovornosti te ohrabriti pokretanje sličnih inicijativa u smislu samoorganizacije zajednice i volonterske pomoći starijim osobama.

Ukupna vrijednost projekta je 63.000 kuna, a Projekt će se kontinuirano provoditi do 31. ožujka 2019. godine. Iz Udruge pozivaju sve zainteresirane osobe starije od 60 godina da se uključe u Projekt i tako potpuno besplatno nešto novo nauče, zabave se, upoznaju nove ljude ili možda obnove zdrave stilove života. (www.icv.hr, udruga-sms.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content