POTPISI UGOVORA ZA 130 PROJEKATA Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade na 5. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vinkovcima

U petak, 20. srpnja s početkom u 12,30 sati, u Vinkovcima, uz nazočnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara, održat će se 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kao i svečanost potpisivanja ugovora za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna. Bit će to najveća ulaganja u posljednjih 15 godina, a sjednici će nazočiti i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Glavne teme Sjednice:

1. Predstavljanje i potpisivanje Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema

Razvojni sporazum potpisuju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede i pet slavonskih županija kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu istih. Ciljevi suradnje su jačanje konkurentnosti i uravnoteženje regionalnoga razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

2. Predstavljanje i potpisivanje RAS Sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga

Podrška slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi te pripremu EU projekata za sljedeće razdoblje. Sporazum će potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabeta Capanelli.

3. Potpisivanje 105 ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće

Ugovore ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna s korisnicima potpisuju ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, ministar Oleg Butković, ministar Lovro Kuščević, ministar Darko Horvat, ministar Tomislav Ćorić te ministar Marko Pavić.

4. Predstavljanje mjera demografske revitalizacije i socijalne politike – ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – Nada Murganić

5. Kultura i razvoja kulturne infrastrukture – ministrica kulture – Nina Obuljen Koržinek

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem ima savjetodavnu ulogu u provedbi projekata financiranih sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova i iz nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kako bi se na području pet slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava (Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija).

U radu Savjeta sudjeluju svi ministri vezani za korištenje fondova Europske unije, pet župana slavonskih županija, pet direktora razvojnih agencija, predstavnici udruga gradova i općina, Hrvatskoga sabora i Ureda predsjednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Savjetom predsjedava predsjednik Vlade Andrej Plenković, a zamjenica predsjednika Savjeta je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Do sada je u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno gotovo 6,8 milijardi kuna.

Više o projektu možete pročitati ovdje.

(www.vpz.hr, razvoj.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content