ŠETNJA DUGA 276 KILOMETARA Jozo Marković i njegov poni Sokol pješače 19 dana kako bi odali počast žrtvama u Bilivodama

Danas, 17. srpnja, Jozo Marković iz Gradinskog Luga sa svojim je ponijem zvanim Sokol krenuo u Bosnu. Točnije, u mjesto Bilivode, selo u kojemu je rođen i odrastao. Plan mu je stići do 4. kolovoza, kada se obilježava pad ovog hrvatskog sela u BiH. – U selu Bilivode sam rođen, tamo sam odrastao, oženio se, dobio djecu i živio do nesretnog rata, kada smo otišli trbuhom za kruhom, kako bi sačuvali živu glavu – priča nam Jozo koji je s obitelji završio u Njemačkoj. Nakon četiri godine obitelj Marković doselila se u Hrvatsku te su se smjestili na seoskom imanju u Lugu Gradinskom, gdje žive i danas. Na tom imanju Jozo je napravio repliku rodnog sela Bilivode, a nostalgija ga je vukla i dalje pa je došao na novu ideju – propješačiti do Bilivoda u čast devet vojnika i civila koji su se borili za ovo selo i dali život za njega. – Došao sam na ideju napraviti ovu žrtvu, jer ako je njih 9 moglo dati život za to selo, zašto ja ne bih mogao tu jednu pokoru napraviti i otići njima u čast pješke u Bilivode? – ističe Jozo, koji ovim hodočašćem svojoj djeci i unucima želi ostaviti nešto o čemu će pričati kada ga više ne bude.

IMG 20180711 120346
„Čovjek iz Bilivoda ode, Bilivode iz čovjeka nikada“ piše na majici koju Jozo nosi na sebi dok pješači. – Jedna osoba mi je pomogla da odštampam 30 majici, a kupio sam i devet lampaša koje ću zapaliti kad stignem. Na njihove grobove položit ću i devet staklenih srca. Osim toga, dao sam napraviti i spomen ploču na kojoj su ispisana njihova imena. Ploču ću izložiti 4. kolovoza, kada obilježavamo pad sela – kaže nam Jozo, koji će zajedno sa Sokolom za 19 dana prijeći put od 276 kilometara.

IMG 20180711 120922

TEŠKO KROZ TUNELE
Jozo se za put više pripremao psihički nego fizički, a Sokola je vodio po okolnim selima kako bi se upoznao s automobilima i kamionima da se ne bi preplašio na putu. – Nisam se posebno pripremao, u formi sam jer sam inače stalno u pokretu. Više sam se pripremao psihički, jer moram proći kroz tri identiteta, Hrvatsku, Srbiju i Bosnu – objašnjava Jozo. Odmarat će se i spavati pored ceste, gdje ga već noć zahvati, ako budu velike vrućine, putovat će noću, a danju odmarati. – Nikoga se ne bojim, nikome nisam naudio u životu. Dobro ću osvijetliti i sebe i konja, da nas svi vide – poručuje Jozo koji je u prtljagu spremio i kabanicu, da ga ništa ne iznenadi. Jedini problem koji ga muči su – tuneli i to tamo gdje nema druge ceste. – Moramo proći kroz pet tunela, no s ljudima u Bosni sam dogovorio da me pratiti policija, a u najgorem slučaju taj dio će me prevesti prijatelj – priča Jozo dodajući da bi najviše volio da i on i Sokol, kojeg jako voli, sami uspiju proći kroz tunele.

IMG 20180711 120213

– Vjerujem u sebe i u Sokola i vjerujem da ćemo uspjeti – kaže uporan Jozo kojemu je u ovome podrška i supruga Jelena. – Ono što Jozo naumi, to i ostvari tako da ne mogu ništa drugo nego mu biti podrška – kaže Jelena koja će u Bilivode automobilom. Ondje će dočekati svoje pješake. – Brinem se za njega, ali znam da on ne odustaje i vjerujem da će uspjeti. Neka mu je dragi Bog na pomoći, da sretno stignu i da se vidimo gore, na Bilivodama – poželjela je Jozina supruga Jelena. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content