100 GODINA GIMNAZIJE U VIROVITICI Profesor Grisogono učenicima govorio o globalnim klimatskim promjenama

U prepunoj učionici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica održano je predavanje prof. dr. sc. Branka Grisogone koji danas (srijeda) gostuje u Gimnaziji prigodom 100-tog rođendana.

Kako bi proslavila svoj rođendan, Gimnazija je odlučila počastiti učenike pravom “znanstvenom poslasticom”. Naime, u nekoliko narednih dana, učenici će moći sudjelovati na raznim predavanjima svojih poznatih kolega – današnjih uspješnih i prepoznatljivih osoba koji su svoje “prve konkretne znanstvene korake” učinili upravo u Gimnaziji u Virovitici.

-Raduje me što sam danas opet ovdje u “svojoj” Gimnaziji, no danas ću stajati s druge strane katedre. Mlade ljude treba podučavati kako bi mogli napredovati i ići dalje. S tom željom izložit ću kratko predavanje o Globalnim aktualnim, klimatskim promjenama i djelu projekcija za Hrvatsku – istaknuo je prof. dr. sc. B. Grisogono te rekao kako treba ulagati u obrazovanje mlađih naraštaja jer su oni jedina nada za budućnost Klimatologije.

IMG 20190315 120347 Custom

Branko Grisogono, profesor je na geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te jedan od vodećih klimatologa današnjice. Diplomirao je i magistrirao na PMF-u u Zagrebu te doktorirao fiziku u Desert Research Institute, Reno, NV, SAD. Profesor Grisogono izvanredni je profesor na Sveučilištu u Uppsali te na Sveučilištima u Štokholmu i Švedskoj. Uža područja rada su mu atmosferski valovi i turbulencija; u primjeni struke to se uglavnom svodi na planinsku i obalnu meteorologiju. Također, uveo je nekoliko novih znanstvenih pristupa u problematici mezo-skalne i mikro-skalne meteorologije, odnosno u dinamici geofizičkih fluida. Iz šale, profesora Grisogonu često nazivaju doktorom za bure i pustinje te za katastrofe poput suša, požara i poplava.

Predavanje, B. Grisogono je započeo usporedbom prošlosti i sadašnjost, usporedivši parametre. Također, bilo je govora i o usporedbi klime i vremena te o očekivanjima i prognozama u odnosu na stvarnost kojoj svjedočimo.

Tijekom predavanja, profesor Grisogono nastojao je razbiti nekoliko mitova o recentnim klimatskim promjenama, a raspravu je priveo kraju izloživši neke regionalne klimatske promjene te agloklimatske indekse za Hrvatsku.

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko-Hock)

[g-gallery gid=”513359″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content