Gimnazijalci proveli dan kao znanstvenici s poznatim hrvatskim znanstvenicima i suradnicima CERN-a

U okviru projekta “Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca” Gimnaziju Petra Preradovića Virovitica posjetili su poznati hrvatski znanstvenici, suradnici CERN-a i profesori Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita: Ivica Puljak, Nikola Godinović i Marko Kovač.
Za učenike, ali i za građanstvo, u Gimnaziji je održan bogat znanstveni program. U prijepodnevnim satima u sportskoj dvorani škole profesor Ivica Puljak održao je popularno predavanje: “Priča o Svemiru i Higgsov bozon“ za učenike i nastavnike gimnazije, dok je profesor Nikola Godinović održao predavanje “Uvod u eksperimentalnu fiziku čestica” za “mlade istraživače” u učionici škole.

Poslijepodne su učenici s profesorom Markom Kovačom analizirali podatke koje su prikupili u tom velikom akceleratoru, te su pronašli i identificirali čestice koje su znanstvenici proizveli kako bi zaključili odakle su te čestice došle, iz kojeg objekta. Pronašli su Higgsov bozon, koji se manifestira kroz četiri čestice koje su pronašli, i druge čestice. Nakon toga video-konferencijom ujedinili su svoje rezultate s još četiri Europska grada, koji su istovremeno radili na ovom eksperimentu, te su razmijenili iskustva.

U večernjim satima u Kavani Dora održan je tzv. Znanstveni kafić za učenike i građanstvo, gdje je profesor Nikola Godinović održao znanstveno popularno predavanje o gravitacijskim valovima i gama zrakama, koji su glasnici najsilovitijih procesa u svemiru.

Od veljače do travnja ove godine, na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10 000 srednjoškolaca, kao i naših gimnazijalci, provest će jedan dan poput znanstvenika, analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica). Znanstvenici s 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja, ugostit će preko 10 000 srednjoškolaca. Globalna, svjetska razina ovog događanja, odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se najviše ostvaruje kroz CERN.

(www.icv.hr, žđ; Foto: Željka Đaković i Vanessa Kovač)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content