Virovitičanin Saša Pjanić na humanitarnoj utrci Budimpešta – Bamako: Hrvatski timovi uspješno stigli do cilja

Humanitarni rally Budimpešta-Bamako uspješno su završila oba hrvatska „My Life4Kids“ tima stigavši na cilj u glavnom gradu Malija, 31. siječnja u 13,37. Što se tiče samog rallya, oba su vozila sudjelovala u off road kategoriji s oko 700 km prijeđenog vrlo nepristupačnog, kamenog i pjeskovitog terena Mauritenije i Malija.

Zbog tehničkih problema, na početku marokanske off road dionice (dva i pol dana zastoja u Erfudu zbog zamjene lamela kuplunga), nisu apsolvirali kompletnu planiranu off road dionicu, no ono što su prešli bilo je i najteže. Primjerice, 200 km pješčanih dina i kamenih stijena bez ikakvog naselja i utabane staze u Mauritaniji i to od 7,00 sati ujutro do 23,00 navečer. Samo GPS, povremen susret s mauritanijskom vojskom koja se isto gubila po terenu, zaglavljivanje u pijesak i izvrsne ruske topografske karte koje su proučavali u hodu. Nakon završetka rallya, proveli su još 2 dana u Bamaku kod Luke i Nikole koji rade pri misiji UN-a u Maliju.

Rano ujutro, 3. veljače krenuli su kući. Pritom su na mauritanijskoj granici, udaljenoj petstotinjak km od Bamaka, naišli na neugodno iznenađenje. Naime, zajedno s manjim konvojem mađarskih i poljskih povratnika, uskraćen im je ulazak u Mauritaniju, pod izlikom neispravnih viza. Pred graničnim prijelazom proveli su noć i tek drugi dan, oko 14 sati i nakon intervencija mađarskog konzula u Rabatu, nastavili put. Trenutno se nalaze na jugu Maroka, u Dakhli, putujući pomalo prema sjeveru. Prema procjenama, za tjedan dana bi trebali biti u Hrvatskoj. Predstoji im još jedan servis vozila u Bodjuru, razgledavanje Marakecha i Chefchaouena, trajekt te usputno stajanje u Španjolskoj i Francuskoj.

S obzirom na pristup, interakciju s lokalnim stanovništvom, fotografiju, video te mješovitu hrvatsko-bosansko-čileansku ekipu, naši su dečki su postavili visoke standarde u ovoj humanitarnoj priči.

Članovi oba tima su: Damir Filipović (Varaždin), Stanislav Modrić (Varaždin), Elvira Rožmarić (Varaždin), Azur Dervišagić (Tuzla, Portland) i na putu pridruženi Jaime Gaete Costabal iz Santiaga de Chile.

Saša Pjanić, koji nam je poslao ovo izvješće s puta, ističe kako ih je, srećom poslužilo i vrijeme. Zadnjih dvadesetak dana nije bilo nikakvih oblaka, a u Maliju su 32 stupnja i znatno svježije. U Maroku je preko dana toplo, no noći su osjetno svježije. Pjanić je izvješće poslao 6. veljače iz Dakhlija, južni Maroko, gdje se taj dan ujedno očekivao dolazak kralja Mohammeda VI od Maroka.

Podsjetimo, utrka Budimpešta – Bamako održava se ove godine po drugi puta za redom, a riječ je o humanitarnoj verziji rallyja Pariz–Dakar. Ova se utrka, osim po humanitarnom karakteru, razlikuje od svoje poznatije inačice, u kojoj se sudjeluje s dvije kategorije natjecateljskih vozila: serijskim i trkačim, i po tome što se u njoj može sudjelovati automobilom po izboru. Cilj utrke Budimpešta – Bamako nije pobijediti, odnosno stići prvi na odredište, već što više voziti okolnim putevima.

(S. Pjanić, www.vpz.hr; foto: S. Pjanić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content