Na današnji dan: 24. ožujka

Elvis Presley regrutiran u američku vojsku
Elvis Presley već je imao za sobom sjajnu glazbenu i filmsku karijeru kad je na današnji dan 1958. godine regrutiran u američku vojsku. Postao je vojnik u bazi Fort Chaffee u Arkansasu. Njegov dolazak u bazu bio je veliki medijski događaj, na kojem su ga ispratile stotine obožavatelja. Elvis je rekao da se raduje vojsci i da ne želi biti tretiran drugačije od drugih. Za vrijeme obuke doznao je da mu je majka bolesna pa je dobio privremeni otpust da je posjeti. Uskoro je umrla, što je Elvisa jako pogodilo jer je bio snažno vezan za nju. Nakon obuke poslan je kao američki vojnik u bazu u Friedbergu u Njemačkoj (26 kilometara od Frankfurta). Svesrdno je prihvatio tamošnji vojnički život. Donirao je televizore za bazu i kupio dodatni set uniformi za sve pripadnike svoje jedinicce. Svoju vojničku plaću donirao je u dobrotvorne svrhe. U vojsci se počeo baviti i karateom, a počeo je koristiti i amfetamine. U Friedbergu u Njemačkoj upoznao je i svoju buduću suprugu Priscillu, koja je tada imala samo 14 godina. Nakon gotovo dvije godine vojne službe Elvis je konačno otpušten u ožujku 1960. godine, s činom narednika. Ubrzo se uspješno vratio pjevačkoj i glumačkoj karijeri, tako da mu boravak u vojsci nije naškodio popularnosti.

Isabel Perón svrgnuta u državnom udaru
Argentinska predsjednica Isabel Perón, treća supruga Juana Peróna, 1976. godine oteta je i svrgnuta u državnom udaru poznatom pod nazivom ‘Prljavi rat’. Perón je nakon zabave predsjedničkim helikopterom prevezena u vojnu bazu gdje je uhićena i pritvorena. Ostala je u kućnom pritvoru do 1981. kada je prognana u Španjolsku gdje je održavala bliske veze s obitelji Francisca Franca. Argentinski sud ju je 2006. godine pozvao na svjedočenje o otmicama i ubojstvima političkih aktivista tijekom peronističke vladavine, a 2007. godine je uhićena u Madridu zbog pronalaska potpisa na dokumentu kojim odobrava “anihilaciju…subverzivnih elemenata u cijeloj zemlji”, no Španjolska ju je odbila izručiti.
Tanker Exxon Valdez prouzročio golemu ekološku katastrofu
Tanker Exxon Valdez izlio je 1989. godine više od 40 milijuna litara nafte ispred zaljeva Prince William na Aljasci i izazvao golemu ekološku katastrofu. Po količini izlivene nafte havarija Exxon Valdeza ne spada među najveće tankerske katastrofe, no zbog udaljenog nepristušačnog područja na kojemu se nesreća dogodila, reakcija vlasti i odgovornih korporacija bila je spora te je naftna mrlja prekrila više od 28.000 kilometara mora i tako postala jedna od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti.

Nadbiskup Óscar Romero ubijen za vrijeme mise u San Salvadoru
Na današnji dan 1980. godine ubijen je nadbiskup San Salvadora Óscar Romero dok je služio Svetu misu u kapeli bolnice “La Divina Providencia” u San Salvadoru. Takav neviđeni svetogrdni čin počinili su, kako je istraga ukazala, pripadnici “odreda smrti”, terorističkih gerilskih jedinica koje su izgleda bile u dosluhu s tadašnjom vladom Republike El Salvador. Bilo je to, naime, doba salvadoranskog građanskog rata, a nadbiskup se kao borac za ljudska prava suprotstavljao nasilnom režimu. Navodno je ubijen dok je za vrijeme mise podizao kalež. Postoje teorije da je vladajuću huntu i odrede smrti podržavao i SAD. Danas se nadbiskupa Romera štuje kao mučenika borbe za ljudska prava. Vatikan ga je proglasio Slugom Božjim, a postoje i nastojanja da ga se kanonizira. Čak ga i nekatolici štuju, primjerice Anglikanska crkva, a i civilne udruge smatraju ga jednim od prvaka borbe za demokraciju i ljudska prava.

Preminuo Boris Dvornik
2008. godine preminuo je Boris Dvornik, hrvatski glumac. Boris Dvornik rođen je 16. travnja 1939. godine u Splitu u obitelji drvosječe. Svoj talent za glumu otkrio je u djetinjstvu, dok je nastupao u dječjim predstavama. Nakon školovanja za električara, počeo se profesionalno baviti glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu Francea Štiglica “Deveti krug”, s tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vrijeme rata pokušava spasiti mladu Židovku oženivši se njome. Nakon filma stekao je veliku popularnost, koju potom učvršćuje igrajući suvremene likove u komedijama “Martin u oblacima” i “Prekobrojna” Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću. Do sredine 1960-ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. godine počinje se s velikim uspjehom pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima “Most”i “Kad čuješ zvona” nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu “U gori raste zelen bor” i za ulogu šofera-zavodnika u “Opkladi” osvojio je Srebrnu arenu. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova (nerijetko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija. Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji “Naše malo misto”, a potom i ulogom brijača Meštra u seriji “Velo misto”. Nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Preminuo Jules Verne
1905. godine preminuo je Jules Verne, francuski književnik. U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi. Znanstveno-fantastičnim romanom “Pet tjedana u balonu” stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman “Pustolovine kapetana Hatersa”, čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom “Put u središte Zemlje”. Preveden je na sve europske jezike. Svoje je junake Verne ispalio na Mjesec, pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti. Njegovi likovi – kapetan Nemo i Phileas Fogg poznati su djeci širom svijeta, i danas se pojavljuju u djelima drugih autora, npr. filmu “Družba pravih džentlmena”.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)