Digitalni dermatoskop na Odjelu za dermatologiju i venerologiju OB Virovitica

Na Odjelu za dermatologiju i venerologiju Opće bolnice Virovitica nabavljen je digitalni dermatoskop s pripadajućim kolicima, visoko sofisticirani uređaj koji omogućava praćenje sumnjivih madeža te brže i preciznije uočavanje zloćudnih procesa na koži.

„Promjene na madežima poput nepravilnih rubova, asimetričnih oblika i slično, do sada smo pratili tzv. manualnim dermatoskopom kojim se mogu promatrati samo pojedinačne promjene i koji nije toliko precizan kao digitalni dermatoskop koji omogućava dubinsku analizu strukture, oblika i boje madeža. Uz to što će nabava novog digitalnog uređaja djelatnicama Odjela za dermatologiju i venerologiju olakšati posao, to je puno preciznija metoda za praćenje osoba s mnogobrojnim madežima i sličnim pigmentnim promjenama i vrlo brzo se mogu uočiti zloćudne promjene. Fotografije promjena se pohranjuju pa je njihov razvoj moguće kontinuirano pratiti“- ističe voditeljica Odjela za dermatologiju i venerologiju Opće bolnice Virovitica Stela Žukina. Napominje da je pojavnost melanoma, jednog od najmalignijih tumora, u posljednje vrijeme u porastu te da je rano dijagnosticiranje te zloćudne bolesti ključno u njegovu liječenju.

„Među našim pacijentima u posljednjoj godini otkrili smo 5 do 8 uznapredovalih melanoma, no često otkrivamo promjene u ranoj fazi kada se odstranjivanjem madeža koji se počeo mijenjati ili nove promjene na koži, primijeti početak zloćudnog procesa. Upravo digitalni dermatoskop služi tome da bi se takve promjene lakše uočile te da bi se zloćudna promjena odstranila u ranoj fazi razvoja“- naglasila je dr. Žukina.

Sanacijska upraviteljica Opće bolnice Virovitica Marijana Živko ističe da je smrtnost od melanoma u Hrvatskoj gotovo dvostruko veća od prosjeka Europske unije, a razlog je u većini slučajeva, kasno otkrivanje bolesti. „Nabavom digitalnog dermatoskopa na Odjelu za dermatologiju i venerologiju osigurali smo najmoderniju dijagnostiku u otkrivanju zloćudnih promjena na koži i time stvorili uvijete za rano otkrivanje bolesti, što će svakako pridonijeti i sigurnijem izlječenju“- kazala je dr. Živko.

(www.icv.hr, OB Virovitica)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content