Ministar Orepić diže plaće policajcima: “Izjednačit ćemo prihode službenika i carinika. Policajci su na ulici, izloženi riziku”

Plaće policijskih službenika ministarstvo unutarnjih poslova izjednačit će s plaćama carinika treće vrste, najavio je u RTL Direktu ministar Vlaho Orepić.
Naime, dosad je vladalo nezadovoljstvo policajaca sindikata da su neravnomjerno raspoređene plaće između onih na prvoj liniji i u kancelariji.

Sad ću vam dati jednu ekskluzivu – kad promatramo plaće policijskih službenika i plaće srodnih djelatnosti (npr. carinik treće vrste), primijetit ćemo da je velika razlika u tim primanjima, što je neodrživo. Policijski službenik je ipak na ulici, izložen je svakodnevnom riziku po zdravlje i život te smatram da je to potrebno žurno izjednačiti. Mi ćemo napraviti prvi korak. Cilj nam je izjednačiti primanja policijskog službenika početnika s carinikom treće vrste. Tu je velika razlika. Ići ćemo s koeficijenta 0.76 na 0.8, što znači da će to obuhvatiti 5.911 policijskih službenika, u prosjeku 226 kuna će biti veća primanja – kazao je Orepić.

Orepić je kazao i kako će Hrvati ubuduće putovati s naljepnicom Europske unije na registracijskim pločicama svojih vozila.

Najbitnije pitanje u ovom društvu su te tablice i sraz raznoraznih rješenja i nadmudrivanja. Odlučili smo prekinuti s jednim kontinuitetom. Tablice će ostati iste, dodat ćemo oznake EU i to je to. To nije obaveza da samo naglasim. U odnosu prema građanima, ništa se ne mijenja. Tablice mogu zadržati postojeće, samo kad budu prelazili preko granice, u zemlje EU, morat će imati oznaku zemlje. Ukoliko pristupe nabavci novih tablica, bit će označene – kazao je ministar i napomenuo kako će to koštati 76 kuna, a stupit će na snagu ‘oko ljeta’.

Orepić je komentirao i svoje potez ukidanja službenih automobila.

Sustav ne pati nikako, posao je puno operativniji. Stvar je u novom pristupu i raspolaganju sa sredstvima koja su nam povjerena. Neodrživo je da bilo koji djelatnik, uključujući mene, može uzeti vozilo i vozati se okolo – zaključio je ministar za RTL.

(www.jutarnji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content