Uskoro dovršetak izgradnje Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici

U Poduzetničkoj zoni II u Virovitici započeli su u svibnju 2015. godine radovi na izgradnji Panonskog drvnog centra kompetencija. Izgradnja Centra je 99% financirana iz strukturnih fondova EU, a 1% financira Virovitičko-podravska županija, koja je i nositelj projekta.

Gradilište Panonskog drvnog centra obišli su u četvrtak, 10. ožujka, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, v.d. ravnatelja Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač i voditeljica projekta Panonskog drvnog centra kompetencija Ivana Filipović.
Radovi su u punom jeku, a dinamika realizacije je u skladu s planiranom. Završeni su svi građevinski radovi, a u tijeku su obrtnički radovi, završni radovi na grijanju, vanjski završni radovi te uređenje okoliša.

Panonski drvni centar kompetencija jedini je takav centar za drvnu industriju u Hrvatskoj, ali i široj regiji. Centar će omogućiti finalizaciju proizvoda od drveta, odnosno finalizaciju namještaja, a sve će biti rađeno visoko softificiranim strojevima i uređajima klasificiranim prema trenutno najvišem rangu tehnološkog dostignuća za potrebe obrade u drvno-prerađivačkog sektoru – istaknula je Sanja Bošnjak.

Partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković te on ujedno predstavlja i uspješan primjer suradnje lokalne zajednice, znanstvenika i industrije.
– VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije partner je na projektu i odgovorni smo za tehničku realizaciju projekta u skladu sa zahtjevnim uvjetima Ugovora o bespovratnim sredstvima. VIDRA, naša razvojna agencija, svakodnevno zaprima upite od strane zainteresiranih poduzetnika, strukovnih udruženja i klastera, proizvođača namještaja, proizvođača drvenih podnih obloga te drvenih konstrukcija, dizajnera, inovatora… kako sa područja regije tako i iz susjednih zemalja. – kazala je ravnatelja VIDRA-e Emina Kovač.
Vrijednost izgradnje je 25 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Lavčević-inženjering iz Splita.

Realizacija samog projekta odvija se uspješno i u planiranim rokovima. Pri završetku smo izvođenja radova na izgradnji zgrade, a već početkom idućeg tjedna započinje prva isporuka i montaža specijalizirane opreme za proizvodnju svih tipova pločastog i masivnog namještaja. Završetak samog projekta planiran je u rujnu 2016. godine, kada će Centar biti u potpunosti  operativno spreman za funkcioniranje i pružanje usluga poduzetnicima u drvno-prerađivačkom sektoru – naglasila je voditeljica projekta Ivana Filipović.

OPĆENITO O PROJEKTU

Projekt „Panonski drvni centar kompetencija“ jedan je od prvih projekata koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava „Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. Obuhvaća aktivnosti izgradnje, opremanja i razvoja Centra koji će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Ukupna vrijednost projekta je 44.701.237,17 kn, a 99% vrijednosti projekta, odnosno 44.245.284,55 kn, bit će financirano iz Strukturnih fondova EU, dok Virovitičko-podravska županija financira razliku od 1%. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a svoje institucionalne kapacitete pojačava suradnjom sa VIDRA-om – Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije kao partnerom u projektu koja ima stručno znanje, kapacitete i dodatna iskustva za provedbu infrastrukturnih i EU projekata i ostalih pratećih aktivnosti. Centar će biti poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice. Znanstveni partneri na projektu, Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, kroz projekt će dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nano tehnologije i nove materijale čija bi se primjena mogla koristiti za premaze za drvo, ljepila, tekstil, metalne spojnice za namještaj i drvne konstrukcije i slično.

Provedba projekta počela je krajem rujna 2014. i odvijat će se kroz 24 mjeseca. U travnju 2015. godine potpisan je ugovor za izgradnju i nadzor Panonskog drvnog centra kompetencija, a početkom svibnja, u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, započela je izgradnja zgrade Centra. Vrijednost izgradnje Centra je 25 milijuna kuna, izvođač radova je tvrtka Lavčević-inženjering d.o.o. iz Splita, dok stručni nadzor obavlja tvrtka M.G. Plan d.o.o. iz Sesveta.

Misija Panonskog drvnog centra kompetencija je povećati konkurentnost drvno-prerađivačkih tvrtki u Republici Hrvatskoj i u širem Panonskom području. To se planira postići pružanjem usluga razvoja i dizajna namještaja i drugih inovativnih proizvoda od drva visoke dodane vrijednosti i usluga istraživanja i razvoja drvnih tehnologija, drvenih konstrukcija za graditeljstvo i pratećih djelatnosti drvno prerađivačke industrije vodeći se načelima povećanja funkcionalnosti proizvoda od drva, smanjenja troškova proizvodnje i distribucije proizvoda od drveta, zaštite okoliša i zaštite zdravlja potrošača. U Centru će biti zaposleno šest djelatnika visoke stručne spreme. Uz istraživanje i razvoj tehnologije i novih proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu produkt dizajna, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki. Centar će biti otvoren za suradnju sa produkt dizajnerima s obzirom na činjenicu da će u Centru u inovacijskoj tvornici biti moguće izraditi bilo koji prototip novih proizvoda od drva. Inovacijska tvornica bit će opremljena strojevima i opremom vrhunske tehnologije. (www.vpz.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content