Na današnji dan: 25. travnja

Izdan proglas o ukidanju kmetstva u Hrvatskoj
Na današnji dan 1848. godine hrvatski ban Josip Jelačić izdao je znameniti proglas o ukidanju kmetstva. U hrvatskoj historiografiji postoji spor oko toga je li Jelačić time sam ukinuo kmetstvo ili je samo proglasio odluku više instance. Naime, zajednički Hrvatsko-ugarski sabor donio je odluku o ukidanju kmetstva već ranije te godine, pa je Jelačićev čin u tom smislu tek izvršavanje te odluke. S druge strane, Jelačić je tog istog dana donio odluku o prekidu svih veza s ugarskom vladom, pa je postao vrhovna izvršna vlast u Hrvatskoj. Bilo kako bilo, Jelačićev je proglas iznimno važan jer je otklonio nesuglasice oko toga je li kmetstvo uistinu ukinuto ili nije. Za usporedbu, u Engleskoj je kmetstvo ukinuto još davne 1574. godine, no u carskoj se Rusiji zadržalo čak do 1861. godine.

Izašao prvi strip u kojem se pojavljuje lik Batmana
Na današnji dan 1939. godine izašao je prvi strip u kojem se pojavio superheroj Batman. Bilo je to u 27. broju američkog časopisa “Detective Comics”. Taj strip izdavala je kuća DC Comics, glavni konkurent Marvelu. Podsjetimo, Marvel Comics lansirao je likove Spidermana, Iron Mana, Hulka, X-mena itd., dok je DC Comics proizveo Batmana, Supermana i Wonder Woman. Autori Batmana bili su crtač Bob Kane i pisac Bill Finger. Batmanovo pravo ime – Bruce Wayne – odabrano je po škotskom kralju i narodnom heroju Robertu Bruceu (poznat iz filma Braveheart s Melom Gibsonom). Strip se prodavao za 10 centi. Danas, zbog povijesnog značenja prvog pojavljivanja Batmana, primjerci tog broja dostižu cijenu od 1,075,000 dolara i jedni su od najskupljih stripova na svijetu. U tom prvom broju Batman istražuje ubojstvo tajkuna kemijske industrije, pri čemu mu je protivnik Alfred Stryker.

Položen temelj za gradnju Sueskog kanala
Povezivanje Mediterana i Indijskog oceana postala je nužnost sve većim opsegom trgovanja Dalekog Istoka i Europe, a cestovni transporti bili su nesigurni kao stalne mete pljačkaša. Stoga je donešena odluka da se probije Sueski kanal, a na današnji dan 1859. godine su britanski i francuski inženjeri položili temelje za gradnju.

Prvi puta upotrijebljena giljotina
Na današnji dan 1792. godine prvi je put upotrijebljena giljotina kao sredstvo izvršenja smrtne kazne. Taj je uređaj dobio ime po dr. Josephu Ignaceu Guillotinu, liječniku koji je zapravo bio vrlo human i protivio se smrtnoj kazni. Kao prvi korak prema potpunom ukinuću smrtne kazne vidio je uvođenje bezbolnog načina njenog izvršavanja. Naime, do tada su smaknuća izvršavana nasilnim metodama –samo plemići su imali pravo da im glava bude odsječena mačem ili sjekirom, dok su niži slojevi završavali na vješalima. Za osobito teške zločine primjenjivao se kotač za lomljenje na kojem bi se osuđenome udarcima lomile kosti. Guillotinov je stroj, naprotiv, trebao potpuno bezbolno smaknuti osuđenika i trebao se koristiti za sve ljude jednako, bez obzira na stalež. Prva osoba smaknuta na giljotini bio je kriminalac Nicolas Jacques Pelletier, osuđen zbog pljačke pri kojoj je izgleda i ubio žrtvu. Smaknuće je obavljeno na današnji dan na pariškom trgu ispred Gradske vijećnice (Hôtel de Ville). Krvnik je bio famozni Charles Henri Sanson (poznat i po tome što je kasnije smaknuo i samog kralja Luja XVI). Zanimljivo je da je okupljena gomila bila nezadovojna predstavom, jer je giljotina bila prebrza i bezbolna. Vikali su: “Vratite nam vješala!”.

Preminula Ginger Rogers
1995. godine preminula je Ginger Rogers, Oscarom nagrađena američka filmska i kazališna glumica te pjevačica. U svojoj filmskoj karijeri dugoj pedeset godina snimila je ukupno sedamdeset i tri filma, a danas je prvenstveno poznata kao plesna partnerica Freda Astairea u nizu od deset hollywoodskih glazbenih filmova, koji su predstavljali revoluciju u svom žanru. Prve filmske uloge ostvarila je 1929. godine u tri kratka filma; “Noć u studentskom domu”, “Dan poslovnog čovjeka” i “Golupčići fakulteta”. Dva tjedna od premijere mjuzikla Top Speed dobila je ulogu u “Ludoj djevojci”, mjuziklu Georgea i Ire Gershwina. Fred Astaire je bio zaposlen kako bi pomogao plesačima s koreografijom, te su Ginger i on neko vrijeme izlazili. Ulogom u Ludoj djevojci je sa samo 19 godina preko noći postala zvijezda. 1930. godine potpisala je sedmogodišnji ugovor sa filmskom kućom Paramount. Rogers se ubrzo uspjela izvući iz ugovora sa Paramountom, te se s majkom preselila u Hollywoood. Kada je stigla u Kaliforniju potpisala je ugovor za tri filma s Patheom, što je rezultiralo trima zanemarivim filmovima. Nakon što je većinu 1932. godine dobivala manje pjevačke i plesačke uloge, 1933. godine uslijedio je značajan napredak s filmom Warner Brothersa “42. ulica”. Nakon toga je krenula snimiti niz filmova za RKO, a u drugom od njih, filmu “Let za Rio” ponovno se susrela s Fredom Astaireom.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content