„Glazbeni vatromet“ u Crkvi sv. Roka u Virovitici u petak, 15. travnja

Prvi koncert u sklopu ovogodišnjega izdanja Festivala radosne kulture, bit će, kao što mu i sam naslov kaže, pravi „Glazbeni vatromet“.

Mlade zvijezde hrvatske klasične glazbene scene orguljašica i čembalistica Katarina Javora i trubač Vedran Kocelj nastupit će u virovitičkoj crkvi Svetog Roka s posebnim programom za virovitičku publiku. Za nastup u najljepšoj baroknoj crkvi u Slavoniji izabran je program barokne glazbe, uz dva djela za orgulje i trubu skladatelja iz dvadesetog stoljeća.

Koncert započinje pravim glazbenim evergreenom, Thelemannovim Koncertom za trubu i orgulje u D-duru, koji će publici odmah pokazati svu čar barokne glazbe – melodiozni i nježni Adaggio, potresni orguljski Grave, te prštavi Allegro, veliki izazov za oboje izvođača.
Pravi barokni koncert doista ne može i ne smije proći bez Johanna Sebastiana Bacha. Danas je na programu koralni preludij „Schmucke dich, o liebe Seele“, koji će biti prigoda za orguljašicu da ispita i iskoristi sve zvukovne mogućnosti virovitičkih orgulja. Maglovita i mistična Bachova glazba, daleko ispred njegova vremena, donijet će nam ovaj put i suzvučja koja podsjećaju na modernu glazbu.

U nastavku programa očekuje nas djelo modernoga francuskog skladatelja Henria Tomasia „Gregorijanske varijacije na ‘Salve Regina’ za trubu i orgulje“. Ovo zahtjevno djelo donosi nam dah modalne gregorijanske glazbe, uz neočekivane zvučne boje koje povremeno podsjećaju na znamenite snimke Mliesa Davisa uz orkestar Gila Evansa. Nakon toga, virovitička će publika čuti djelo još jednoga od rodonačelnika baroka – Francoisa Couperina. Radi se o sažetom i virtuoznom „Tierce en taille“, koji se često izvodi na orguljaškim koncertima barokne glazbe.

Češki skladatelj i orguljaš Petr Eben spada među najveće skladatelje neoekspresionizma, a njegova su „Okna“ vrlo često izvođena, a predstavljaju veliki izazov za tehniku i ekspresiju. Napisana su kao meditacije na vitraje u jeruzalemskoj sinagogi, koje je izradio veliki Marc Chagall. I Eben je inače bio židovskoga porijekla, zbog čega je neko vrijeme proveo u nacističkom logoru. Oboje naših večerašnjih glazbenih gostiju imali su povlasticu učiti kod Ebenovih učenika, pa izvođenje ove skladbe za njih predstavlja posebno emotivni trenutak.

Koncert očekivano završava pravim vatrometom: znamenitom Handelovom „Suitom u D-duru“, koja će biti prigoda da oboje glazbenih virtuoza pokažu svu raskoš svojih izražajnih mogućnosti. Bit će to kruna ovoga prekrasnog koncerta, kojim Festival radosne kulture želi postaviti visoke standarde za sva sljedeća glazbena događanja.

Program koncerta:

1. G. Ph. Telemann: Konzert D-dur za trubu
-Adagio
-Grave clarino tacet
-Allegro
2. J. S. Bach: Schmücke dich, o liebe Seele
3. H. Tomasi: Variations Gregoriens
4. F. Couperin: Tierce en taille
5. P. Eben: Okna
6. G. F. Händel: Suita u D-duru

Truba: Vedran Kocelj
Orgulje: Katarina Javora

plakat

(www.icv.hr, rt; Foto: Ilustracija, FRKA)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content