Izdana publikacija „Građevinski sektor EU i Hrvatske – od recesije do oporavka“

Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore izradio je publikaciju „Građevinski sektor EU i Hrvatske – od recesije do oporavka“ u kojoj je obrađena analiza građevinskog sektora u šest poglavlja: uvodni dio, dubina krize u građevinarstvu, mjere kojima su zemlje ublažavale krizu u građevinarstvu, kretanje građevinske aktivnosti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, perspektive građevinarstva i zaključci. Građevinarstvo je i u prošlosti i u budućnosti izuzetno značajna gospodarska djelatnost.

Situacija u hrvatskome građevinarstvu osobito je teška i to zbog visokog pada ukupne gospodarske aktivnosti te činjenice da je na početku krize građevinski sektor bio predimenzioniran i prilagođen snažnom investicijskom ciklusu financiranom inozemnim zaduživanjem. Hrvatsko građevinarstvo gotovo je prepolovljeno, a njegova konkurentnost smanjena i to gubitkom stručne radne snage i izostankom referenci na gradnji većih i složenijih objekata. Hrvatska u vrijeme krize nije poduzimala dostatne mjere koje bi mogle usporiti pad građevinske aktivnosti.

U razdoblju od 1. listopada 2012. godine do 8. siječnja 2016. u sustavu predstečajnih nagodbi prijavljeno je 20,4 milijarde kuna obveza tvrtki iz građevinarstva u kojima je bilo 13 186 zaposlenih djelatnika. Riječ je o 24,9 % ukupnoga prijavljenog iznosa svih tvrtki u Hrvatskoj, čime se djelatnost građevinarstva svrstala na prvo mjesto među svim djelatnostima prema iznosu obveza u predstečajnim nagodbama.
Kriza građevinarstva započela je u Hrvatskoj nešto kasnije nego u svijetu i u Europskoj uniji, ali i oporavak znatnije kasni za EU trendovima.

(HGK)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content