Održan gospodarski forum „Napredne tehnologije u transportnim sustavima“

„Hrvatska treba na primjeru, zemalja V4 – Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, naučiti kako se koristiti sredstvima iz EU fondova“, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić na gospodarskom forumu Višegradske skupine (V4) „Napredne tehnologije u transportnim sustavima“, nedavno održanom u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, povodom predsjedavanja Češke Republike Višegradskom skupinom koja ove godine obilježava 25. godišnjicu nastanka.

Nove mogućnosti suradnje Hrvatske i V4 predstavila je voditeljica Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju Sektora za međunarodne poslove, Hrvatske gospodarske komore Ines Obradović. „Vrlo su dobri odnosi između Hrvatske i V4 te je 2015. ostvarena vanjskotrgovinska razmjena od 3,6 milijardi eura, što je 12 posto od ukupne robne razmjene Republike Hrvatske sa svijetom. Najveća međusobna vanjskotrgovinska razmjena ostvarena je s Mađarskom, Poljskom, Češkom i Slovačkom. Na Forumu je sudjelovalo 27 hrvatskih tvrtki te 15 tvrtki iz zemalja V4.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica već dugi niz godina surađuje sa komorama i ostalim institucijama zemalja V4, osobito u organiziranju njihova nastupa na „Viroexpu“ međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, gdje se ove godine na 21. „Viroexpu“ iz navedenih zemalja V4 predstavilo iz Češke 11 izlagača, Mađarske 40 izlagača, Poljske 13 izlagača i Slovačke 1 izlagač.

„Hrvatska povijesno, kulturno i gospodarski pripada srednjoeuropskom i mediteranskom krugu zemalja te joj je od interesa suradnja sa zemljama Višegradske skupine“ istaknuo je Kramarić te dodao kako se povećao broj malih i srednjih poduzetnika zainteresiranih za suradnju s tvrtkama V4 skupine.

(HGK)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content