Posjet Ekonomskoj školi Ljubljana i Tehnološkom parku u okviru projekta financiranog sredstvima EU

U četvrtak i petak, 7.i 8. travnja 2016. godine, Strukovna škola Virovitica kao nositelj projekta „Postani poduzetnik budućnosti – budi E-poduzetnik”, a Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Srednja škola Marka Marulića Slatina i Plava tvornica d.o.o. kao partneri u projektu posjetili su Ekonomsku školu u Ljubljani i Tehnološki park. U posjet je išlo 15 studenata VŠMTI-a, 15 učenika ekonomskih usmjerenja Strukovne škole Virovitica te 15 učenika Srednje škole Marka Marulića Slatina u pratnji nastavnika te jednog predstavnika Plave tvornice d.o.o. Cilj posjeta bio je upoznavanje sa stvarnim primjerima dobre prakse radi poboljšanja procesa prenošenja i usvajanja novih znanja praktičnim primjerima na međunarodnoj razini. Aktivnost studijskog posjeta Ekonomskoj školi u Ljubljani i Tehnološkom parku izravno će utjecati na stjecanje iskustava koje će učenici i studenti moći iskoristiti na tržištu rada i u poduzetničkim pothvatima te uključivanju u globalni svijet poslovanja posredstvom informacijske tehnologije.

Posjet Ekonomskoj školi Ljubljana bio je prilika da se učenici i nastavnici međusobno upoznaju i razmijene iskustva vezana uz nastavne programe, nastavne metode, projektne aktivnosti i ostale posebnosti i različitosti obrazovnih sustava Hrvatske i Slovenije, posebno u ekonomskim programima. Školu je predstavila ravnateljica, gospođa Ema Kozar, i njeni suradnici. Osobito je bilo zanimljivo upoznati kao primjer dobre prakse program ekonomske gimnazije po kojem se obrazuju učenici u Ekonomskoj školi Ljubljana.

Tijekom obilaska Tehnološkog parka u Ljubljani moglo se pod stručnim vodstvom gospođe Marijane Majerič, jedne od vodećih menadžerica, vidjeti sve funkcije i aktivnosti koje Tehnološki park nudi pojedincima i tvrtkama u fazama razvoja gdje se dobre ideje pretvaraju u poduzetništvo. Učenicima i studentima predstavljeni su programi inkubacije i predinkubacije vezano za inovativne poduzetničke ideje što će im kao potencijalnim poduzetnicima pomoći u njihovim poduzetničkim počecima i tijekom razvoja poslovanja.

Naposljetku može se reći da je posjet Ljubljani višestruko obogatio njihova iskustva i znanja te dao poticaj za buduće aktivnosti, suradnju na međunarodnoj razini i za poduzetničke ideje.

(www.ssv.hr)