SŠ Marka Marulića Slatina u akciji “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”

Srednja škola Marka Marulića Slatina uključila se u humanitarnu akciju “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”, projekt koji je pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) iz Čakovca. U zamjenu za prikupljene čepove od PET i tetrapak ambalaže Udruga dobiva novac za kupnju skupih lijekova za liječenje malignih bolesti koji nisu na listi HZZO-a, a potrebni su toj skupini oboljelih. Osim humanitarne djelatnosti, cilj ove je akcije podizanje je svijesti o tome da otpad predstavlja važan resurs, čijim se pravilnim gospodarenjem ostvaruje korist te sudjelovanje u zaštiti okoliša i zdravlja ljudi.

U Srednjoj školi Marka Marulića Slatina postavljene su kartonske kutije u koje su učenici odlagali prikupljene čepove, a koliko su ozbiljno shvatili taj zadatak pokazuje više od 50 kilograma prikupljenih plastičnih čepova.

Prema riječima Branimira Gajera, vježbenika na stručnom osposobljavanju u računovodstvu škole koji se najviše angažirao u toj akciji, prikupljeni čepovi poslani su na adresu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, u Fažani, koja se od listopada prošle do početka travnja ove godine također uključila u humanitarnu akciju UOLL-a na način da svakom razrednom odjelu poklanja 30 besplatnih ulaznica za posjet Brijunima, uz uvjet da svaki razred koji se uključuje u akciju prikupi najmanje deset kilograma čepova.

Prvi se u akciju uključio 3.a razred gimnazije, a uvjet za besplatne ulaznice ostvarilo je pet razrednih odjela škole. Oni će vjerojatno organiziranjem izleta iskoristiti mogućnost besplatnog razgledavanja Brijuna.

Ovu akciju Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske pokrenula je (bez ograničenog roka trajanja) 2013. godine. Kilogram čepova vrijedi kunu i 50 lipa, a prošle godine prikupljeno je više od 30 tona čepova. Oboljelima i njihovim obiteljima udruga je pomogla s više od 200.000 kuna.

(www.glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content