Na današnji dan: 16 svibanj

Otvorena prva moderna galerija u Zagrebu
16. svibnja 1934. godine otvorena je Moderna galerija u Zagrebu zahvaljujući nastojanjima članova Hrvatskoga društva umjetnosti Strossmayer, a otvorio ju je tadašnji predsjednik Hrvatskoga društva umjetnosti dr. Svetozar Ritting.

Krenuo prvi wagon train na američki zapad
Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih jašu Indijanci nisu samo filmska mašta, a prvi tzv. wagon train krenuo je na današnji dan 1843. godine iz Elm Grova u Missouriju prema Oregonu.

Heroina Ivana Orleanska proglašena svetom
Ivana Orleanska, francuska nacionalna heroina proglašena je svetom na današnji dan 1920. godine od strane pape Benedikta XV. Pri kraju stogodišnjeg rata Engleske i Francuske Ivana iz Orleansa tvrdila je da razgovara s Bogom, stala je na čelo vojske i izvojevala neke ključne pobjede koje su dovele do krunidbe francuskog kralja Charlesa VII. Uhvatili su je u Burgundiji i prodali Englezima, gdje je nakon suđenja spaljena na lomači.

Sovjetska svemirska stanica spustila se na Veneru
Na planet Veneru 16. svibnja 1969. meko se spustila sovjetska svemirska automatska stanica Venera-5, kojoj je zadaća bila slanje podataka o sastavu Venerine atmosfere.

Održana prva dodjela filmske nagrade Oscar
Dodjela Oscara, nagrada Američke filmske akademije spektakl je koji svake godine prate milijarde ljudi, a svojim laureatima daje veliku važnost u svijetu filma. Prva, relativno skromna dodjela održana je upravo na današnji dan 1929. godine.

Rođen Henry Fonda
1905. godine rođen je Henry Fonda, američki glumac i dobitnik tri Oscara u rasponu od 41 godine.

Rođena Janet Jackson
1966. godine rođena je Janet Jackson, američka pjevačica i glumica

Rođen Christian Lacroix
1951. godine rođen je Christian Lacroix, francuski dizajner
Rođen Krist Novoselić
1965. godine rođen je američki glazbenik hrvatskog podrijetla Krist Novoselić, nekadašnji basist grunge sastava Nirvana.

Preminuo Jim Henson
1990. godine preminuo je televizijski lutkar Jim Henson, poznat širom svijeta kao autor emisija The Muppet Show na kojima je radio od 1976. do 1981. godine.
Otvorena Moderna galerija u Zagrebu
Na današnji dan 1934. godine otvorena je Moderna galerija u Zagrebu zahvaljujući nastojanjima članova Hrvatskoga društva umjetnosti Strossmayer, a otvorio ju je tadašnji predsjednik Hrvatskoga društva umjetnosti dr. Svetozar Ritting. Bio je to važan kulturni događaj za Zagreb pa se svečanost otvorenja prenosila i preko radija. Moderna galerija, jedna od najvažnijih zagrebačkih kulturnih ustanova, smještena je u reprezentativnim prostorijama bivše palače Vranicani, tik do Strossmayerove galerije. Prijedlog o osnivanju Moderne galerije dao je mnogo godina prije njezina otvaranja Iso Kršnjavi , no ostvarenje prijedloga bilo je ometano mnogim teškoćama. Tek prvih godina 20. stoljeća počeli su se skupljati radovi za buduću galeriju. Među prvima otkupljena su djela Meštrovića i Račkoga. Nekoliko godina poslije, 1909. godine zamisao o galeriji je ostvarena. Muzej za umjetnost i obrt dao je nekoliko prostorija Hrvatskomu društvu umjetnosti Strossmayer, unutar kojih je Moderna galerija počela rad. Kada je godine 1919. godine muzej postao samostalnom ustanovom, izdvojenom iz Obrtne škole, ustupio je drugi kat svoje zgrade Modernoj galeriji, koja se otada počela naglo razvijati i obogaćivati. Tu je nastao i prvi stalni postav što ga je uredio Ljubo Babić . Fond radova galerije stalno se povećavao. Obuhvaćao je sva najvažnija hrvatska imena od polovice 19. stoljeća do toga vremena pa su postale prijeko potrebne veće i pogodnije prostorije, koje su dobivene 16. svibnja 1934. godine.

Junko Tabei postala prvom osobom koja je osvojila Mount Everest
Na današnji dan 1975. godin uspela se na vrh najviše planine na svijetu prva žena – Junko Tabei iz Japana. Bilo joj je 35 godina i imala je već znatno iskustvo u penjanju. Osvojila je prethodno između ostalog planinu Fuji u Japanu i Matterhorn u Alpama. Na Everest je krenula kao dio 15-člane isključivo ženske ekspedicije, financirane od japanskih novina i televizije. Tih 15 žena odabrano je između stotina prijavljenih kandidatkinja. Krenule su na uspon uz pratnju 9 lokalnih šerpa, istim putem kojim je išao sir Edmund Hillary kad je kao prvi čovjek osvojio Mtount Everest 1953. godine. Ženska ekspedicija nije prošla bez nesreće. Na visini od 6,300 metara njihov je logor zatrpala lavina. Junko Tabei ostala je bez svijesti zatrpana pod snijegom, sve dok je nisu otkopali šerpe. Dvanaest dana kasnije postala je prva iz ekspedicije koja se uspela na vrh. Inače, prvi Hrvat koji je osvojio Mt. Everest bio je Stipe Božić, 1979. godine. Prve Hrvatice koje su se uspele na vrh svijeta bile su sestre Darija i Iris Bostjančić 19. svibnja 2009. godine.

U pogon pušten prvi upotrebljivi laser na svijetu
Na današnji dan 1960. godine službeno je pušten u pogon prvi upotrebljivi laser na svijetu. Dogodilo se to u gradu Malibuu u Kaliforniji, i to u instituciji pod nazivom “Hughesovi istraživački laboratoriji” (Hughes Research Laboratories). Riječ je bila, dakako, o kompaniji u vlasništvu poznatog Howarda Hughesa – milijardera i ekscentričnog zrakoplovca po kojem je snimljen film “Avijatičar” (The Aviator) s Leonardom DiCaprijom u glavnoj ulozi. Vođa projekta izrade tog prvog lasera bio je fizičar Theodore Maiman (dva puta kandidat za Nobelovu nagradu). Osnovu lasera činio je kristal rubina. Međutim, nije bila riječ o prirodnom dragom kamenu, nego sintetski izrađenom kristalu. Laser je davao svjetlost crvene boje, s valnom duljinom od 694 nanometara. Mogao je raditi samo u pulsnom načinu rada. Inače, sama riječ “LASER” nastala je kao kratica za “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” (pojačanje svjetlosti putem stimulirane emisije zračenja).

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content