Intervju s Matom Damjanom, načelnikom općine Crnac povodom Dana općine

U plodnoj slavonskoj ravnici u istočnom dijelu Virovitičko – podravske županije smještena je općina Crnac. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u deset naselja općine živi 1456 stanovnika.

Dan općine Crnac slavi se 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, općinskog zaštitnika. Tim smo povodom razgovarali s Matom Damjanom, načelnikom općine o najznačajnijim aktivnostima i projektima što ih provodi lokalna samouprava.
– Naše su obveze stvoriti što bolje uvjete za život svih žitelja općine. Pretežno smo poljoprivredni kraj i želimo iskoristiti sve prirodne potencijale za razvoj. To, dakako, u uvjetima gospodarske krize nije laka zadaća, no želja nam je da mladi ljudi mogu ostati živjeti u našoj općini te da mogu svojim obiteljima osigurati egzistenciju. U djelokrugu rada općinske uprave su prvenstveno izgradnja potrebne komunalne i društvene infrastrukture, održavanje postojeće, poticanje razvoja gospodarstva i zapošljavanja i društvene djelatnosti.
Koje biste projekte u proteklih godinu dana ocijenili najznačajnijima?
– Vodoopskrba, odnosno izgradnja vodovoda, naš je najveći projekt koji smo provodili proteklih godina i koji je uspješno završen. Osigurali smo pitku vodu za svako domaćinstvo. U posljednju fazu izgradnje vodovodne mreže koja je obuhvaćala dionice Mali Rastovac – Breštanovci i Veliki Rastovac – Staro Petrovo Polje – Novo Petrovo Polje uloženo je 5,6 milijuna kuna. Sredstva su osigurale Hrvatske vode i općina. Sljedeći veliki projekt je izgradnja sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za koji pripremamo projektnu dokumentaciju i koji planiramo realizirati u sljedećih nekoliko godina. Riječ je zahtjevnoj i skupoj investiciji, no za kvalitetan život i zaštitu okoliša ona je nužna. U tijeku je uređenje vodotoka Bukavac kroz Crnac, a ovih dana završavamo izgradnju kuće oproštaja u Novom Petrovom Polju. Dio naših komunalnih poslova vezan je uz redovito održavanje nerazvrstanih cesta, uređenje dječjih igrališta, javnu rasvjetu, održavanje i uređenje naselja i groblja u svim selima.

Na koji način općinska uprava potiče gospodarski oporavak i zapošljavanje?         – Najveći gospodarski projekt bio je izgradnja bioplinskog postrojenja Bioplin vrijedan 5 milijuna eura u kojemu je zaposleno 5 radnika te OPG-ima osiguran otkup sirovine, odnosno silažnog kukuruza. Nastavak suradnje s investitorom toga najznačajnijeg gospodarskog projekta očekujemo već ove godine. Izradili smo Strateški plan općine Crnac za razdoblje 2016.-2018, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA i LAG-om Papuk pomažemo obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima u nominiranju njihovih projekata na natječaje i nastojimo stvoriti što povoljnije uvjete za potencijalne investitore.

Pripremate li nove projekte?

– Za nekoliko smo projekata čija ukupna vrijednost premašuje 15 milijuna kuna pripremili svu potrebnu dokumentaciju. To su: izgradnja dječjeg vrtića u Crncu, dogradnja škole u Velikom Rastovcu, obnova mjesnih domova u Crncu i Suhoj Mlaki, izgradnja ceste Suha Mlaka – Zvonimirovac i izgradnja pješačkih staza u Crncu. Sredstva za njihovu realizaciju planiramo osigurati iz europskih fondova i Virovitičko- podravske županije uz vlastiti doprinos. U suradnji s HEP-om nastavljamo projekt rekonstrukcije niskonaponske mreže i postavljanja javne rasvjete.

Zadaća je lokalne samouprave poticati društveni razvoj.

– Točno. U našem proračunu koji iznosi otprilike četiri milijuna kuna, gotovo četvrtinu izdvojili smo ove godine za društvene djelatnosti. Kada je riječ o djeci i mladima, pomažemo financijski roditeljima za novorođeno dijete, sufinanciramo prijevoz učenika srednje škole, stipendiramo studente. Za djecu osiguravamo božićne darove, pomažemo pri kupnji školskih knjiga, nagrađujemo najbolje učenike i sufinanciramo topli obrok školskoj djeci. Naša je zadaća pružiti pomoć starim i nemoćnim žiteljima. U tijeku je projekt koji financira HZZ. Na poslovima pomoći i njege u kući zaposlili smo deset žena putem javnih radova koje pružaju pomoć našim staračkim domaćinstvima. Bilo bi dobro kada bismo takav program mogli kontinuirano provoditi. Pomažemo socijalno najugroženijim obiteljima i kućanstvima i socijalno – humanitarnim organizacijama. Kada je riječ o udrugama, posebno ističem one proistekle iz Domovinskog rata. Zahvaljujući njihovu radu čuva se Domovinski rat od zaborava, osobito svi naši branitelji koji su dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, pomaže se invalidima Domovinskog rata, braniteljima i njihovim obiteljima. Posebno želim istaknuti rad naših udruga koje okupljaju velik broj volontera. Njihov je rad dragocjen za cijelu našu zajednicu. Najstarija su naša dragovoljna vatrogasna društva u Crncu i Velikom Rastovcu koja uz svoju osnovnu djelatnost, organiziraju i kulturne manifestacije. Udruge žena “Cer” iz Crnca i “Lipe” iz Velikog Rastovca čuvaju i promiču tradicijsku baštinu našega kraja i organiziraju kulturne programe. Veseli nas da od prošle godine imamo, uz Dan općine, smotru folklora koja je ove godine okupila pet kulturno – umjetničkih društava u organizaciji udruge “Cer” uz potporu općine. Kada govorim o sportu, tu su „najjači“ nogometni klubovi NK Munja iz Velikog Rastovca i NK Crnac iz Crnca. Aktivni su naši ribiči okupljeni u ŠRU Karas, organizatori ribolovnog natjecanja uz Dan općine dok lovačka udruga “Srnjak” Crnac – Rastovac brine o divljači i zaštiti okoliša.

Što biste poručili žiteljima općine uz ovogodišnji blagdan?

Želim svima stanovnicima općine Crnac da radosno proslave Dan općine i blagdan sv. Ivana Krstitelja, našeg zaštitnika. Koristim ovu prigodu da zahvalim svima koji nam pomažu u realizaciji naših programa i zacrtanih planova.

(www.icv.hr, žf, Foto: Željko Felbar )

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content