Radionica „Zakonske obveze udruga“ u Slatini

U prostorijama Gradskog Društva Crvenog Križa Slatina održana je radionica pod nazivom ”Zakonske obveze udruga” organizirana u sklopu programa e-misija*, a koju je vodila djelatnica Centra za civilne inicijative iz Zagreba.

Svrha i namjera radionice bila je upoznati predstavnike organizacija civilnoga društva sa zakonskim obvezama i informacijama vezanim uz djelovanje i rad organizacija civilnog društva. Novim zakonskim odredbama novog Zakona o udrugama i Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija precizno su definirane obveze udruga, kao i posljedice nepridržavanja istih u pravnom i financijskom smislu. Tijekom radionice prolazilo se kroz odredbe Zakona kojih se udruge moraju pridržavati u svom radu, izvješća koja moraju sastavljati i propise koje moraju poštivati a koji su regulirani novim zakonskim odredbama.

Uputama i naputcima, predstavnicima organizacija civilnog društva predočeno je i kada to udruga postaje porezni obveznik, što se sve smatra gospodarskom djelatnosti udruge, koje su obveze udruga koje vode dvojno knjigovodstvo sukladno zakonu i pravilnicima, kako se popisuje imovina i mnoštvo korisnih informacija. Interaktivna radionica poslužila je svim sudionicima koji su nastojali saznati ili razjasniti nejasnoće vezane za pravilan rad udruge.

(www.sosvt.hr)